Schimbare la split TVA: obligatoriu doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 26 Septembrie 2017 17:51
Categorie: Stiri Economice
split tva

Plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opțional din 2018 și obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcțional.

Decizia a fost luată marți senatorii din comisia de buget-finanțe, prin aprobarea unor amendamente depuse în acest sens. Propunerea va fi prezentată în această formă plenului Senatului, pentru a fi votată, informează profit.ro.

Contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere este eliminată, fiind înlocuită cu un avertisment, cu argumentul complexității sistemului și al timpului scurt de implementare.

Amendamentele au fost depuse de senatorii PSD, care deține majoritatea parlamentară, în timp ce comisia de specialitate din Senat a respins amendamente ale opoziției, care a solicitat chiar anularea implementării sistemului.

La acest moment, plata defalcată a TVA este prevăzută să intre în vigoare de la 1 octombrie, opțională pentru firme și obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Măsura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atenționează că aceasta va bloca economia. Oficialii Fiscului dau asigurări că procesul "va fi lin".

 

Sursa: profit.ro

Split TVA: zeci de mii de firme critică dur măsura și spun că va bloca economia
VIDEO PROTVPLUS.RO