Romania, lider in UE. Crestere economica in trimestrul III, mai mare ca Franta si Germania la un loc
Economia Romaniei a crescut in trei luni cat altele intr-un an, cu 4,5 la suta. Cifra depaseste cu mult si cele mai optimiste asteptari. Dar sa nu ne imbatam cu apa rece. O noua criza ameninta Europa.
Dupa doua trimestre de crestere moderata sub doua procente, cu suisuri si coborasuri, iulie, august si septembrie au fost cele 3 luni care au adus marea surpriza: o crestere de 4,5%, potrivit Institutului National de Statistica. Din inertie si ultimele 3 luni din an vor fi tot in crestere. Vom incheia 2011 cu un plus de 2%, peste estimarea initiala de un procent si jumatate.
Economia a fost ajutata de agricultura, care a avut si cea mai mare crestere. Am avut o recolta atat de bogata incat trimitem si in strainatate.
Doar in ultima luna 450 de barje pline ochi cu cereale au tranzitat canalaul dunare marea neagra. Vorbim de aproape jumatate de tone de proumb grau orz sau ovaz care au plecat spre export. este pentru prima oara in ultimii 11 ani cand pe aici pleaca din tara o cantitatea atat de mare de produse agricole.
Pe langa plusul de 25% din agricultura si constructiile par sa-si fi revenit, iar industria se tine tare. Turismul desi are un aport mic in economie inregistreaza o crestere semnificativa.
Cat priveste constructiile, nu mai rasar blocuri peste noapte ca pe vremuri, acum cresterea vine din contractele cu statul: drumuri, atuostrazi, reparatii la termocentrale sau reabilitari termice.
De la inceputul anului s-au creat 25.000 de noi locuri de munca in domeniu. La un salariul mediu de 280 de euro acesti oameni au incasat impreuna in 6 luni, salarii de 43 de milioane de euro.
O parte din bani se regasesc si in consum. De exemplu vanzarile de electronice si electrocasnice au crescut cu 11% pana la 960 de milioane de euro in primele 9 luni.
Lucrurile nu sunt insa chiar asa de roz. In lunile reci, economia nu mai merge atat de bine si multe domenii sunt obligate sa se opreasca.
In Europa, mai toate economiile scartie. Germania a franat puternic de la o crestere de 4,6% la una sub 3 procente. Franta la fel. Si nu este exclus ca Italia sa intre in recesiune.
Cancelarul german avertizeaza ca vorbim de o criza istorica. Probabil cea mai mare grava dupa al doilea razboi mondial.
In tara noastra, pentru 2012 Fondul Monetar International estimeaza o crestere economica de aproximativ 2 procente.