Rectificarea a tăiat bani de la 10 ministere. Bugetarii care primesc salarii mai mari

12-08-2019 19:53


Guvernul a adoptat luni rectificarea bugetară, în ciuda protestelor partenerilor de la ALDE, care vorbesc despre un buget nerealist şi de eşecul promisiunilor legate de marile investiţii.

Mai mult decât atât, Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut premierului un set de măsuri până pe 20 august. Aici intră inclusiv o restructurare a Executivului.

ALDE a criticat intenţia Guvernului de a tăia bani de la Transporturi şi Educaţie. În ciuda acestor proteste venite chiar de la partenerii de coaliţie, şefa PSD a anunţat luni adoptarea rectificării bugetare fără nicio modificare. În consecinţă, cei de la ALDE au ajuns să ameninţe cu ieşirea de la guvernare.

După şedinţă de guvern, şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat decizia Vioricăi Dăncilă.

Comunicat ALDE: ''Proiectul de rectificare bugetară adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi arată faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost unul construit nerealist. Rezultatele exerciţiului bugetar dovedesc incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiţii stabilite."

Până pe 20 august, cere Tariceanu, Dăncila ar trebui să vină cu un plan de măsuri pentru o bună guvernare, care să includă şi o restructurare a Executivului.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Nu este un ultimatum - cu cât se iau aceste măsuri... cu cât mai repede".

După noua împărţire, pierd bani zece ministere - printre care Transporturile, Fondurile Europene, Agricultura, iar de la Educaţie se ia cel mai mult - un miliard de lei. Asta în vreme ce primesc mai multe fonduri Ministerul Muncii, unele servicii secrete, dar şi administraţiile locale - peste 4 miliarde de lei.
 

Economiştii critică rectificarea

 

Oficialii Consiliului Fiscal spun că au ''rezerve insemnate'' faţă de veniturile şi cheltuielile prognozate de Guvern, iar şeful BNR vorbeşte chiar de tăieri de bani de la investiţii.

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: ''Ponderea cheltuielilor cu salarii și pensii e peste 70%. Nu prea mai ai câmp de manevră să mai dai la investiții.''

În ciuda criticilor, unii angajaţi de la stat se vor bucura de noi creşteri salariale.

Eugen Teodorovici le-a făcut un cadou angajaţilor săi din Ministerul Finanţelor, care vor primi din septembrie un spor de 15% din salariul de bază pentru ''conditii vătămatoare'' de lucru. Asta deşi, culmea, ministrul Finanţelor a propus, săptămâna trecută, tăierea acestui spor pentru toţi bugetarii.

Această măsură, dar şi altele, ca supraimpozitarea pensiilor speciale, introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare, dar şi creşterea accizei la ţigări, au rămas - până acum - doar la stadiul de proiect.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO