Prima zi peste pragul psihologic de 7 lei. Variante mai ieftine peste granita si avertismente legate de evaziunea fiscala
Carburantii sunt de la 1 aprilie, regii scumpirilor. Pentru prima data in istorie, costa peste 7 lei litrul, dupa ce Guvernul a introdus acciza suplimentara, care a dus la majorarea cu 40 de bani a motorinei si benzinei.
Cel mai scump sortiment de benzina a ajuns la peste 7 lei litrul, dublu fata de acum patru ani. In ceea ce priveste sortimentele obisnuite, preturile minime sunt aproape de 6,4 lei pe litru. Dupa aceasta scumpire, un roman cu un salariu mediu poate face doar 5 plinuri, in timp ce nemtii si francezii, care au carburanti mai ieftini decat noi, pot face 50 de plinuri cu salariul mediu din tara lor.
"De ce in alte tari unde este puterea de cumparare mai mare preturile carburantilor sunt scazute? La noi urmeaza alegerile si cred ca e nevoie de bani la buget"
Acest sofer a alimentat marti cu cel mai scump sortiment de benzina din istoria Romaniei. Si a platit cu 50 de lei mai mult fata de ieri, pentru cei 100 de litri pe care i-a pus in rezervor.
"O sa merg in continuare cu masina ca altfel nu am cum", spune si o soferita.
La asa preturi, transportatorii de marfuri se pragatesc si ei de majorarea tarifelor:
"Momentan incercam sa tinem preturile dar probabil ca le vom mari si noi daca se va mentine pretul benzinei si motorinei la fel ca acum", spune soferul unei dube de marfa.
In plus, taximetristii sustin ca vom asista la cresterea evaziunii fiscale:
"Daca azi statul roman pierde 700 de mii de euro lunar, probabil ajungem la 900 de mii de euro. Cei care sunt astazi bun platitori vor merge sa dea bani mai putini la stat si sa duca mai multi bani acasa", spune Remus Nedelcu, Federatia AMPU-TRT.
Sefa negociatorilor FMI in relatia cu Romania spune ca returnarea unei parti din acciza, promisa de Guvern transportatorilor, trebuie compensata cu alte taxe care sa aduca venituri la buget.
"Orice scutire precum cea la care faceti referire ar trebui sa fie acoperita de alte masuri pentru ca tintele fiscale sa fie atinse", spune Andreea Schaechter.
Dupa balbaieli repetate legate de destinatia banilor stransi din acciza, ministrul transporturilor a anuntat astazi ca banii vor merge la constructia de autostrazi in Romania.
"Acciza poate fi folosita si pentru cofinantare dar si pentru proiecte noi/ De exemplu Suplacu de Barcau - Nadasel se afla in afara retelei de coridoare europene, poate fi finantata din acciza", spune Dan Sova, ministrul Transporturilor
Desi acciza la motorina si benzina a intrat deja in vigoare nu toate benzinariile au ales sa modifice preturile cu 40 de bani de astazi. Mai sunt inca benzinarii care practica pretul vechi pentru ca mai au carburanti pe stoc.