Predictiile pentru 2012. Cum va arata anul "Apocalipsei". Studiu bazat pe date concrete
O cunoscuta banca daneza, specializata in tranzactionari si investitii online, a lansat si anul acesta predictiile "strigatoare la cer" pentru anul care urmeaza.
Este vorba despre Saxo Bank - institutie ai carei specialistii isi prezinta ideile intr-un raport pe care-l emit an de an, pe evenimentele care au o probabilitate foarte mica sa se intample. Asta nu le face insa imposibile.
Daca vreuna dintre predictii s-ar indeplini, impactul asupra pietei si asupra indivizilor ar fi unul demn de luat in calcul.
Alegeri 2024
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
11:21
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
11:16
Dosar penal în Iaşi pentru furtul unui panou electoral. 2 persoane au fost amendate pentru continuarea campaniei electorale
Sa nu uitam, anul 2012 este considerat de catre multi "anul apocalipsei", iar aceste evenimente care au potential de a se produce nu arunca o lumina prea alba asupra a ceea ce urmeaza sa traim cu totii. Ramane de vazut daca se va intampla
Iata lista predictiilor:
1. Actiunile Apple vor scadea cu 50% fata de varful atins in 2011
Compania americana Apple va avea anul viitor parte de o concurenta acerba din partea competitorilor Google, Amazon, Microsoft/Nokia si Samsung pe cele mai competitive produse ale sale, iPhone si iPad. Apple nu va reusi sa-si pastreze cota de 55% din piata (de trei ori mai mare decat smartphone-urile si tabletele cu Android) si 66% pentru sistemul de operare iOS, pe masura ce Android va castiga teren si tableta Kindle Fire a celor de la Amazon va inainta adanc in preferintele publicului, muscand din imparatia Apple.
2. UE declara vacanta bancara extinsa si in 2012
Modificarea tratatului UE decisa la sfarsitul lui 2011 se dovedeste a fi insuficienta pentru o rezolvare de durata a crizei de finantare in care este Europa – in special pe cea din Italia – iar criza datoriilor suverane se va intoarce sa se razbune, probabil, pe la mijlocul anului viitor. Drept raspuns, pietele de actiuni vor reactiona si vor scadea cu 25% in cazul plasamentelor short, punand politicienii in situatia de a declara "vacanta bancara" extinsa, inchizand toate pietele exchange si bancile pentru o saptamana sau doua.
3. Un candidat, care nu si-a anuntat candidatura inca, va ajunge la Casa Alba
Dupa exemplul din 1992, cand miliardarul texan Ross Perot a reusit sa profite de recesiunea economica si de dezgustul populatiei fata de clasa politica americana, obtinand 18,9% din voturi, banca daneza pluseaza acum si "prezice" ca americanii vor avea un "new entry" la Casa Alba. "Au trecut trei ani cu Obama si constatam ca putine s-au schimbat. A crescut insa sentimentul deziluziei fata de intreg sistemul politic american, ceea ce face sa existe un context mai benefic ca niciodata pentru un al treilea candidat, se arata in analiza Saxo Bank. Cineva cu un program serios, orientat spre schimbari reale ar putea aparea la inceputul anului si ar putea obtine presedintia in noiembrie 2012, in ceea ce s-ar putea numi cele mai importante alegeri din istoria SUA, adunand 38% din votul popular.
4. Australia intra in recesiune
Dependenta de bunastarea Chinei, Australia - axata pe minerit si resurse naturale - se vede nevoita sa constate ca cererea venita din China pe aceste ramuri industriale s-a diminuat. La cinci ani dupa ce recesiunea a cutremurat restul lumii civilizate, aceasta se va instala si in continentul australian.
5. Nationalizarea a 50 de banci in Europa
In 2012, presiunea asupra sistemelor bancare va creste pe masura ce noile cereri de capital se vor inmulti rapid, iar noile regulamente vor cere bancilor sa fie mult mai stricte in rascumpararea datoriilor. Asta va duce la vanzari spectaculoase de active financiare, in conditiile in care nu prea mai sunt cumparatori. Zvonurile vor duce imediat la retrageri masive de bani din partea populatiei si a companiilor, astfel ca peste 50 de banci ar putea ajunge in "grija" statelor, iar cateva dintre ele chiar se vor desfiinta.
6. Suedia si Norvegia vor deveni noul paradis bancar, in locul Elvetiei
Elvetia nu va mai fi dispusa sa suporte socurile problemelor din SUA si Europa, cu pretul economiei sale. Iar mai nou, investitiile in obligatiunile emise de guvernele Suediei si Norvegiei le-au facut atat de populare pe aceste doua state nordice incat dobanzile pe 10 ani sunt cu 100 de puncte baza sub clasicele obligatiuni de stat emise de Germania, de exemplu.
7. Banca Centrala Elvetiana propulseaza raportul Euro/franc la 1,50
Insistenta cu care Elvetia lupta impotriva aprecierii propriei monede va continua sa dea rezultate in 2012. Banca Centrala Elvetiana si guvernul elvetian vor introduce programe complementare, poate chiar si dobanzi negative pentru a impiedica “evaporarea” capitalului din Elvetia si a duce EUR/CHF la un maxim de 1,50 in 2012.
8. Raportul dolar/yuan creste 10 puncte procentuale, la 7
Aceasta tara este in pragul unei “recesiuni”, ceea ce inseamna crestere economica de 5-6%, in cazul Chinei, care a pompat foarte multe fonduri in orase fantoma si in proiecte nesustenabile economic. Ca sa-i protejerze pe exportatori, Beijingul isi va controla si mai tare moneda, depreciind-o masiv.
9. Indexul Baltic Dry creste cu 100%
Preturile scazute ale titeiului in 2012 ar putea duce la cresterea indicelui Baltic Dry, odata cu scaderea costurilor de operare. Pe masura ce Brazilia si Australia isi vor extinde reteaua de furnizori de minereu de fier, va avea loc o scadere si mai mare a preturilor.
10. Pretul graului se va dubla in 2012
Pretul graului CBOT se va dubla in 2012 dupa ce vom avea un an agricol mult mai prost decat precedentul. Cu 7 miliarde de oameni pe Terra, nu e de mirare ca graul va deveni si mai mult o marfa preferata de investitorii speculativi, care vor duce pretul undeva catre cea mai ridicata pozitie inregistrata din 2008 incoace.