Prea multi "turnatori". Oficial ANAF, despre sistemul denuntatorului: "Nu suntem pregatiti inca"
Recompensarea "denuntatorului" ar duce la cozi pentru sesizari si incasarea stimulentelor, iar personalul Fiscului nu poate acoperi nici controlul faptelor vizibile de evaziune, a declarat vicepresedintele ANAF Mihail Constantin.
Constantin a aratat ca sistemul denuntatorului este o idee care funtioneaza in alte tari, dar de la un anumit grad de civism in sus. in aceste tari cantitatile de informatii sunt "total intamplatoare si foarte putine", intrucat gradul de civilizatie fiscala este diferit.
"La noi probabil ca daca vom ajunge la asa ceva, si aici e partea cea mai proasta, daca se da un stimulent, cineva va face coada sa spuna, ca sa faca coada dupa aceea ca sa-si ia stimulentul. Practic, cred ca noi nu suntem pregatiti inca pentru asa ceva", a spus oficialul ANAF.
Alegeri 2024
12:30
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze la două secţii din oraş. Poliţia face verificări
12:26
Unde votăm la alegerile prezidențiale 2024. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea a declarat saptamana trecuta ca romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state.
Oficialul Ministerului Finantelor a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii.
Vicepresedintele ANAF spune ca denuntarea vecinilor sau a altor persoane este o practica curenta, chiar daca nu este oficializata.
"Sa nu credeti ca astazi nu se practica, desi nu e oficializata. Sunt suficiente informatii anonime care vin si la Garda Fiscala, si la noi (ANAF - n.r.), care spun despre vecinul, despre cel de peste strada. in general din mediul rural, unde ati vazut ca apar fel de fel de vile frumoase, iar in dreapta si-n stanga casute cu stuf, la mijloc o vila mare. Sunt fel de fel de situatii (...) in principiu, orice sesizare trebuie controlata daca are un anumit grad de adevar in ea. Noi nu avem oameni suficienti sa controlam ceea ce este vizibil din ceea ce consideram noi ca este evaziune", a explicat vicepresedintele ANAF.
Constantin a adaugat ca singurul mecanism adevarat care ar trebui sa functioneze, pe care ANAF il are in vedere intr-un proiect cu Banca Mondiala, este o analiza de risc generalizata. Astfel, ANAF va trimite inspectorii acolo unde exista riscuri de pierdere majora.
"Nu vom trimite oameni unde-i cheltuiala de deplasare a doi inspectori cu salariu maxim si doua saptamani sa stea acolo si sa aduca doi lei inapoi. Se practica si asta", a mai afirmat Constantin.