Oficial, ne e mai bine. Cu cat ar fi crescut veniturile romanilor in vara lui 2015, potrivit statisticienilor

08-01-2016 11:22


salariu, lei, RON

Statisticienii de la INS au publicat vineri datele privind veniturile romanilor in trimestrul III din 2015.

Venitul mediu lunar al unei gospodarii din Romania a fost de 2.713 lei, in al treilea trimestru din 2015, mai mare cu 8,73% fata aceeasi perioada a anului precedent, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS) remis, vineri AGERPRES.

In ceea ce priveste cheltuielile, acestea au crescut cu 2,88%, raportat la acelasi interval de timp, ajungand la 2.351 lei lunar/gospodarie.

'Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul III 2015, in medie, de 2.351 lei lunar pe gospodarie (886 lei pe persoana) si au reprezentat 86,7% din nivelul veniturilor totale. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.430 lei lunar pe gospodarie (916 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 283 lei lunar pe gospodarie (107 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,5%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,2%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (10,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%)', informeaza INS.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

'Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%). Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2015, in medie, 37,6% din consumul gospodariilor', mai spune documentul citat.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO