Legea supermarketurilor a fost adoptata in Parlament. Reactia marilor lanturi de magazine: "O lovitura data consumatorului"

×
Codul embed a fost copiat

Hipermarketurile vor vinde mai multa marfa romaneasca. Legea care ii obliga pe marii comercianti ca cel putin jumatate dintre produsele de pe rafturi sa fie locale sau regionale a trecut, miercuri, de Camera Deputalilor.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 293 de voturi ”pentru” si niciunul impotriva, modificarile la Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor sa provina din „lantul scurt de aprovizionare, local sau regional”, relateaza news.ro.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, proiectul urmand sa ajunga la presedintele Klaus Iohannis spre promulgare.  Proiectul prevede ca marile magazine sa aiba pe rafturi carne, fructe si legume din productie romaneasca in proportie de cel putin 51%, alimente care trebuie sa provina dintr-un "lant scurt" de aprovizionare.

Legea ar putea intra in vigoare abia peste o jumatate de an, timp in care magazinele trebuie sa incheie contracte cu producatorii locali, care se vor obliga astfel sa umple rafturile cu carne proaspata, legume si fructe lactate, oua, sau miere.

Ioan Munteanu, deputat PSD: ''Speram ca am gasit o formula care sa dea drumul pe rafturile tuturor marketurilor produselor romanesti. Nu e doar in Romania o astfel de initiativa. In Europa e la zi. Din pacate au fost mom cand aproape ni se spunea ca nu e bine ce facem. Lucrurile se vor aseza''

Citește și
supermarket Franta
Magazinele din Franta nu mai au voie sa arunce alimentele care expira. Legea anti-risipa ar putea fi extinsa in UE
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Confromii noii legi, comerciantii vor fi obligati sa isi asigure marfa prin asa numitul "lant scurt de aprovizionare", adica sa cumpere produse proaspete locale si regionale. Acest lucru, spun initiatorii, vine in sprijinul micilor producatori, care vor avea o piata mai mare de desfacere.

”Comerciantii - persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern", se arata in proiectul de lege.

Potrivit proiectului, "lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti".

Deocamdata nu s-a stabilit insa ce presupune acest lant scurt. O comisie va trebui sa ia in considerare sutele de criterii puse de Comisia Europeana si sa decida care se vor aplica in Romania. Nu este exclus ca magazinele din Giurgiu sa se poata aproviziona de la producatori bulgari ori magazinele din Oradea sa-si ia marfa proaspata din Ungaria.

Deocamdata producatorii romani spera ca vor avea de castigat.

Totodata, comerciantilor le este interzis sa solicite furnizorului sa nu vanda altor magazine aceleasi produse la un pret de achizitie mai mic sau egal cu care a achizitionat produsele respectiv.  Proiectul stabileste ca pe etichetele produselor de carne proaspati trebuie trecuta tara de provenienta, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania pe care produsul respectiv il are in continut.

Decizia a fost imediat contestata de reprezentantii marilor lanturi de magazine. Acestia spun ca: ''noua forma a Legii 321 este in primul rand o lovitura data consumatorului - care nu va mai putea decide ce cumpara pentru ca totul va fi hotarat politic - dar si fermierilor locali competitivi, care de asemenea risca sa fie exclusi, tot pe criterii politice, din comertul modern.''

Tot miercuri, deputatii au aprobat si eliminarea taxei la raft, fapt care ar trebui sa duca la scaderea preturilor pentru anumite produse.

Marin Anton, initiator: ''Sper ca din momentul in care va aparea in monitorul of romanii sa stie ca vor putea cumpara de la supermarketuri produse mai ieftine cu 20%  minim''

Legea va merge acum la presedintele Klaus Iohannis spre promulgare.
 

Marii retaileri contesta proiectul de lege

Proiectul de lege a fost contestat de marii retaileri care au afirmat ca ”nu garanteaza sprijin pentru producatorii romani si restrange libertatea consumatorilor romani de a alege”. Asociatia Marilor Retele Comerciale a anuntat ca este posibil sa plece din Romania cel putin un mare magazin. Reprezentantii asociatiei  sustin ca producatorii romani nu ar avea suficienta marfa. Ba mai mult, actul normativ atenteaza la taxa de raft, pe care producatorii ar insista sa o plateasca.

Reactia marilor lanturi de magazine dupa votarea legii care cere ca 51% din alimente sa fie „made in Romania“

Noua forma a Legii 321, care prevede ca hipermarketurile sa aiba 51% produse romanesti pe rafturi, este in primul rand o lovitura data consumatorului, care nu va mai putea decide ce cumpara pentru ca totul va fi hotarat politic, dar si fermierilor locali competitivi, care de asemenea risca sa fie exclusi, tot pe criterii politice, din comertul modern, sustin membrii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), intr-un comunicat remis News.ro.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 293 de voturi ”pentru” si niciunul impotriva, modificarile la Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor sa provina din „lantul scurt de aprovizionare, local sau regional”.
Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, proiectul urmand sa ajunga la presedintele Klaus Iohannis spre promulgare.

”Este evident ca astazi in Parlamentul Romaniei s-a votat impotriva marilor retaileri, fapt pe care il consideram complet nedrept si nejustificat. Credem ca aceasta lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care ne-au aratat ca in Romania poti ocoli concurenta printr-o combinatie politico-legislativa”, mentioneaza membrii AMRCR in comunicatul citat.

Marii retaileri considera ”ca toata aceasta campanie denigratoare la adresa supermarketurilor este orchestrata exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publica a fost deliberat indusa in eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale romanilor, patriotismul”.

AMRCR mentioneaza ca principalele efectele ale aceastei legi in economia romaneasca vor fi: cresterea preturilor si nasterea unei spirale inflationiste greu controlabile, reaparitia practicilor centraliste abuziv-primitive, pierderi de locuri de munca si chiar o sub-aprovizionare comerciala, toate decontate in final de consumatorul obisnuit.

Potrivit proiectului legislativ, "comerciantii persoane juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca, pentru categoriile: carne, legume si fructe, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecarei categorii, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene. Prin exceptie, in lunile de iarna, decembrie-februarie legumele si fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comerciantilor mentionati".

Comerciantii sunt suparati si ca vor fi sanctionati, cu amenzi cuprinse intre 100.000 si 150.000 lei, daca nu vor avea pe rafturi 51% produse romanesti. In caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi inchise pana la jumatate de an.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Hipermarketurile ar putea avea in curand 51% produse romanesti. Marfa, asigurata prin programul
Hipermarketurile ar putea avea in curand 51% produse romanesti. Marfa, asigurata prin programul "lantul scurt"

Legea care obliga marile magazine sa aiba 51 la suta produse romanesti a primit marti raport favorabil din partea Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor.

Magazinele din Franta nu mai au voie sa arunce alimentele care expira. Legea anti-risipa ar putea fi extinsa in UE
Magazinele din Franta nu mai au voie sa arunce alimentele care expira. Legea anti-risipa ar putea fi extinsa in UE

Franta a devenit prima tara din lume care obliga supermarketurile sa doneze alimentele pe cale sa expire sau care au depasit deja termenul de valabilitate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.