Harta "dezmortirii" imobiliare din Romania. "Prima Casa" si apartamentele de 60.000 de euro schimba dinamica pietei
Cresterea economica, diversitatea creditelor bancare, dar si dobanzile mai mici au dus la dezmortirea pietei imobiliare. Numai anul acesta, s-au inregistrat cresteri medii de pana la 25 de procente a vanzarilor de apartamente la nivel national.
Cele mai multe locuinte cumparate se incadreaza in programul guvernamental "Prima Casa".
Cele mai multe tranzactii au crescut in zona apartamentelor de aproximativ 60 de mii de euro, unde cumparatorii se incadreaza in programul pentru prima casa. In ceea ce priveste interesul pentru acest segment, portalele imobiliare inregistreaza, in unele orase, cresteri chiar si de 50 de procente.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
"A crescut cu 26% la nivel national variind intre 12% in Constanta si 50% pe Iasi”, explica Adrian Erimescu, director general portal imobiliare.
Specialistii explica aceasta dezmortire prin mai multi factori economici care le dau curaj romanilor sa-si cumpere case. Cresterea economica, si ieftinirea locuintelor, dar si reluarea creditarii i-au determinat pe multi sa se indatoreze pentru locuinte.
Cea mai mare parte a cumparatorilor sunt tineri care au inteles ca e mai bine sa investeasca in apartamente decat sa plateasca chirii. In plus profita de preturile mici- sub 50% din valoarea pe care o aveau 2008. Un alt factor la fel de important este fapul ca exista o multime de moduri prin care poti sa obtii un credit. Cel mai popular este programul prima casa.
In aceste conditii, tot mai multi dezvoltatori se axeaza pe segmentul de apartamente de pana la 60 de mii de euro, cautat de peste 70% dintre cei care au nevoie de o locuinta.
„O stabilitate a pietei muncii, o siguranta a locului de munca si implicit o crestere a salariilor i-a facut pe oameni sa se orienteze din nou spre achizitionarea de locuinte”, explica si Alexandra Manea, reprezentant dezvoltator.
„Conform comisiei europene, pe 2014 este o crestere de 3% care este peste media cresterii economice din tarile europene”, spune si Cristina Rosca, reprezentant agentie imobiliara.
La ultimul targ imobiliar s-au anuntat construirea a 1800 de apartamente si case in toate tara.