Doi din cinci români şi-ar schimba locul de muncă în 2019. Angajatorii au vești proaste

Ultimul update: Joi 17 Ianuarie 2019 07:17
Data publicarii: Miercuri 16 Ianuarie 2019 19:37
Categorie: Financiar

Doi din cinci români şi-ar schimba locul de muncă în acest an, conform unui studiu făcut de una din cele mai mari platforme de recrutare online.

Sunt tineri care încă nu şi-au dat seama ce-şi doresc, dar şi angajaţi cu experienţă care au nevoie de mai mulţi bani sau de timp liber.

De vină este sistemul de educaţie, spun specialiştii, pentru că în prea puţine şcoli, elevii sunt îndrumaţi către o slujbă potrivită pentru ei. Din fericire, mulţi angajatori sunt deschişi la astfel de schimbări şi oferă chiar ei cursuri pentru diferite specializări.

Dintre românii care îşi doresc o nouă carieră, unul din cinci vrea să schimbe şi domeniul de activitate, arată un studiu BestJobs. Andrei tocmai s-a angajat la un magazin online de mobilier, după 7 ani de muncă în domeniul modei.

Andrei Stănescu:” Veneam din altă industrie. Am vrut să văd ce oferă piaţă şi din alte perspective. Căutam o nouă provocare. Salariul nu a fost suficient, mă interesa foarte mult mediul de lucru, compania în sine, ce îşi doreşte compania, cum sunt priviţi angajaţii în compania respectivă, ce posibilităţi de învăţare, de a creşte ca individ.”

În alte situaţii, schimbările sunt radicale, spun specialiştii. De la bancă, în domeniul creativ, din comunicare spre educaţie şi chiar IT.

Oana Datki: ”Poţi să mergi la cursuri, poţi să îţi iei tot felul de certificări dacă e nevoie şi chiar să înveţi, la 40 de ani, şi să faci IT, deşi până atunci ai făcut vânzări. Nu am avut parte de consiliere profesională în timpul liceului său în timpul facultăţii, şi atunci ne-am dus spre nişte direcţii despre care la momentul respectiv am crezut că ni se potrivesc.”

Cum România s-a confruntat în ultima perioadă cu o criză de specialişti, multe companii vin în sprijinul celor care îşi doresc o schimbare şi le oferă posturi chiar în cadrul aceleiaşi firme, ca să nu piardă angajaţii valoroşi.

Petronela, director HR:” Îşi doresc experienţe noi. Pot să dau cel mai recent exemplu, că ni s-a întâmplat de curând. Cei care sunt în domeniul marketingului şi sunt fie pe copy, fie pe visual, să migreze către merchandising sau digital. Acolo unde este cazul, în zonele în care sunt necesare specializări externe, adică certificate, accesăm şi astfel de programe.”

Totuşi, cel mai important motiv pentru care angajaţii vor să îşi schimbe locul de muncă rămâne salariul.

Călin, BestJobs: ”Înainte era doar salariul important, acum 5 ani cred că oamenii căutau orice loc de muncă pentru că era perioada post criză, acum oamenii sunt mai selectivi, caută locuri de muncă mai bine plătite, cu mai mult timp liber, cu mai multe beneficii.”

Însă în 2019 salariile nu vor creşte la fel de mult ca anul trecut, spun angajatorii. Un sfert dintre ei se gândesc să reducă din personal, ca urmare a creşterii salariului minim pe economie. 14% reduc din beneficiile extra-salariale, în timp ce 12% se văd nevoiţi să îngheţe alte creşteri salariale, mai arata studiul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
teodorovici
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și indroduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economie, curs
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări
Paradoxul imigrației. Țara UE în care trăiesc cei mai multi români rămâne fără locuitori
Teodorovici, după ce Tăriceanu a anunțat modificarea OUG 114: Trebuie discutat în Coaliție
Banca Centrală Europeană, nemulțumită de ”taxa pe lăcomie”, adoptată fără avizul său
România primește 517 milioane de euro pentru construcția liniei de metrou 6
Indicele ROBOR, 13 februarie 2019. Cel mai ridicat nivel din ultimele 2 luni și jumătate