Cum pierzi bani cand crezi in promisiunile statului. Experienta clientilor bancilor pentru locuinte

11-05-2013 19:07


Romanii pot pierde bani daca se asteapta ca statul sa isi respecte promisiunile. Clientii bancilor pentru locuinte, care pun deoparte sume importante, au dreptul la o prima anuala de la stat de 250 de euro pentru banii economisiti.

Dar statul o plateste cu mare intarziere, chiar si de un an. Iar cei care nu mai au rabdare nu pierd doar subventia, ci si o parte din banii depusi.

Domnul Mihai s-a lasat convins in 2011 sa incheie un contract cu o banca pentru locuinte. L-a atras promisiunea ca daca depune 4.000 de lei in noiembrie, peste cateva luni in contul sau va intra prima anuala platita de stat de 1.000 de lei. Dar nu s-a intamplat asa.

Florin Mihai: "Am observat cu surprindere ca nu intrase nicio prima de la stat, nici o dobanda. Am intrebat ce se intampla, mi s-a spus 'Domnule, stii, n-a semnat primul ministru pentru acordarea primei...'. Am fost surprins. Am replicat ca nu facusem contract cu primul ministru, ci cu banca".

Doar ca statul este, intr-adevar, parte din contract...

Adrian Bradea, director distributie BpL: "In ce priveste prima aferenta depunerilor anului 2011, am incasat-o in mai multe transe succesive. In momentul de fata, situatia acesteia este de a fi incasata aproape integral de carte noi".

Florin Mihai: "In momentul in care am facut cererea de restituire am fost bombardat cu o multime de scrisori. Duceam o corespondenta cu banca de parca eram in amoruri mari! Nu mi-a spus nimeni ca banii pot intarzia atat de mult, ba mi s-a spus ca voi lua dobanda la toata suma, dar orice om de bun simt se gandeste ca o banca nu poate da o dobanda la o niste bani care nu i-au intrat".

"Am cumparat un sat intreg cu 45.000 euro". Tara in care localitati intregi se vand la preturi de garsoniere

Clientul si-a retras insa banii, dar din 4.000 de lei a luat doar 3.450, pentru ca a pierdut comisionul de deschidere a contului.

Sorin Pislaru, redactor sef Ziarul Fianciar: "Trebuie facuta o evaluare a acestui sistem, pentru ca statul a ajuns sa nu plateasca probabil si pentru ca nu percepe beneficiile acestui sistem".

Bancile pentru Locuinte functioneaza astfel: clientul depune bani timp de 5 ani si primeste in fiecare an o prima de pana la 250 de euro. La expirarea contractului, primeste banii economisiti plus un imprumut de aceeasi valoare, la o dobanda de aproximativ 6 la suta, mult mai mica decat dobanda ceruta de bancile obisnuite. Dar prima acordata de stat intarzie de fiecare data, chiar si peste un an.

In prezent, bancile pentru locuinte au aproape 500.000 de clienti, care au adunat un miliard si jumatate de lei.

VIDEO PROTVPLUS.RO