BNR, despre propunerea lui Vâlcov de renunţare la ROBOR: În numele cui vorbeşte Vâlcov?

bnr

Declaraţia consilierului Darius Vâlcov, potrivit căreia indicele ROBOR ar putea eliminat, este confuză şi nu este clar în numele cui vorbeşte, în condiţiile în care BNR are un dialog instituţional cu MF, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Guvernul ar vrea ca BNR să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine, a declarat, luni, pentru Bloomberg, Darius Vâlcov, relatează news.ro.

Declaraţia lui Vâlcov este confuză pentru că nu este clar în numele cui vorbeşte consilierul, spune Suciu.

”Sincer să fiu, nici nu am înţeles foarte bine în ce constă această propunere, pentru că declaraţia e destul de confuză. Ca să nu mai spun că nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov. BNR discută instituţional cu ministerul de Finanţe. Avem chiar un grup de lucru pentru a găsi soluţii la problema ridicata de OUG 114 şi nu ştiu dacă domnul Vâlcov e în acest grup. Adică ştiu, nu este”, a declarat Suciu, potrivit Digi24.

Suciu a subliniat că ar fi bine ca dialogul să rămână la un nivel instituţional şi pentru a anu apărea confuzii suplimentare. În plus, nu este clar de unde ar trebui eliminat indicele ROBOR.

Citește și
darius valcov
Darius Vâlcov, pentru Bloomberg: "Sper să obținem eliminarea ROBOR"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

”A fost o propunere oficială şi din nou, repet, în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov până la urmă? Dacă e să ne uităm puţin la ceea ce a spus, deşi e destul de eliptică declaraţia, nu ştiu de unde şi ce să eliminăm. Poate din contractele de credit. Asta se poate. ROBOR a fost introdus în contractele de credit ca referinţă la rate printr-o OUG, nu de către BNR. Şi ROBOR nu e o referinţă în principal pentru credite. A fost ulterior utilizată această referinţă. ROBOR e o expresie a lichidităţii din piaţă şi încercarea de a da peste cap această piaţă poate avea consecinţe foarte grave în legatură cu reglarea lichidităţii în economia românească, în sistemul bancar, ba chiar şi în legatură cu trezoreria statului”, a spus Suciu.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă. La finalul anului trecut, Guvernul a anunţat impunerea unei taxe pe activele bancare, denumită ”taxa pe lăcomie”, care este legată de evoluţia ROBOR. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Analist, despre eliminarea ROBOR:
Analist, despre eliminarea ROBOR: "Este o utopie". Ce variantă propune

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a aflat pentru prima dată față în față cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, de când a izbucnit scandalul taxării băncilor, în funcție de Robor.

Darius Vâlcov, pentru Bloomberg:
Darius Vâlcov, pentru Bloomberg: "Sper să obținem eliminarea ROBOR"

Guvernul vrea ca Banca Naţională a României să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate să-l elimine, a declarat, pentru Bloomberg, consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, relatează news.ro.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.