Amânarea plății ratelor la bănci, prelungită de Guvern. Care este însă dezavantajul

Ultima actualizare: 30-12-2020 19:19

Guvernul prelungeşte perioada în care romanii sunt păsuiţi de la plata ratelor. Oamenii sau firmele ale căror venituri s-au redus cu cel puţin 25% pot cere suspendarea plații datoriilor.

Analiştii financiari spun însă că ar fi mai înţelept să cheltuim mai atent banii pe care îi avem pentru că o astfel de măsură creşte cu cel puţin 10% valoarea datoriei rămase.

Din primăvară până acum, peste jumătate de milion de români şi-au dat seama că nu-şi mai pot plăti ratele la bancă. Datele Guvernului arata că 558.000 de români care nu aveau restanțe au cerut suspendarea plații datoriilor. Cum această măsură expiră la finalul anului, Guvernul a decis prelungirea ei până în primăvara lui 2021.

Persoanele care vor suspendarea ratelor trebuie să depună o solicitare, până pe 15 martie 2021, în care să declare pe propria răspundere că au avut venituri mai mici cu cel puţin 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării.

Asociaţiile care reprezintă clienţii băncilor atrag atenţia că, de fapt, se suspendă doar plata soldului, iar dobânzile curg în toată această perioadă. Astfel, după ce se reia plata datoriilor, la soldul existent se capitalizează şi dobânda adunată în perioada suspendării, iar la suma totală se adaugă din nou dobânda.

Mulți clienți însă au cerut deja suspendarea ratelor în mod preventiv iar ulterior nu au mai putut accesa alte credite, spune specialistul bancar Liviu Andrei.

43 de miliarde de euro este valoarea creditelor celor peste jumătate de milion de romani care au cerut suspendarea ratelor. Suma echivalează cu aproximativ 15% din totalul împrumuturilor date de bănci. O parte dintre datornici s-au înţeles direct cu băncile, alţii au apelat la facilitatea decisă de Guvern.

Reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România anunţă că prelungirile nu vor putea fi acordate imediat după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, ci mai este nevoie de o altă hotărâre de guvern, dar şi de un ordin al Finanţelor.


Consiliul Patronatelor Bancare din România: „Suspendările de la plată nu vor putea fi acordate imediat după intrarea în vigoare a noii Ordonanţe de Urgenţă, ci doar după apariţia Hotărârii de Guvern şi a modificării modelului convenţiei de garantare, care se aprobă prin ordin al Ministerului Finanţelor Publice în termen de 15 zile de la publicarea Ordonanţei."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO