Duminica, toate avioanele de pe Baneasa se muta pe Otopeni. Cat vor costa zborurile

Ultima actualizare: 12-09-2012 07:22
Wizz Air

Mutarea curselor low-cost de pe aeroportul Baneasa pe Otopeni va declansa un razboi surd intre companiile de linie si cele care promovau pana acum zboruri ieftine. Pretul biletelor va creste foarte mult.

"Marile companii vor face totul sa «sunteze» si sa «fure» clienti de la low-costuri. Preturile low-costurilor cresc, iar avioanele low-cost vor sta la rand pentru decolare si aterizare, dupa cursele de linie", crede un expert in domeniul transportului aerian, citat de Ziarul Financiar.

Exista si riscul ca zborurile acestor companii mai mici sa fie intarziate in mod intentionat, pentru a-si pierde clientii.

"Companiile de linie nu vor cobori tarifele, dar vor lovi in low-cost prin oferte speciale numeroase, care sa fure din clientii low-cost", afirma analistul citat.

Compania aeriana Wizz Air a majorat de doua si chiar de trei ori tarifele la biletele de avion pe rute externe, pentru calatoriile care vor fi efectuate dupa 25 martie, arata datele de pe site-ul companiei.

Desi oficialii low-costului afirmau ca aceasta mutare va creste pretul biletelor cu doar 4%, pe unele rute pretul a ajuns sa il egaleze pe acela al companiei de linie regulata Tarom (care ofera si servicii de catering la bord).

De exemplu, pretul unei calatorii dus-intors pe ruta Bucuresti-Bruxelles, in perioada 17-20 august, costa 946 lei la Wizz Air, iar la Tarom 1.000 de lei.

Oficialii companiei precizeaza, insa, ca exemplul oferit mai sus nu este decat o situatie rara, pentru ca zborul respectiv este influentat de o cerere foarte mare, specifica sezonului de vara. 

Analiza prezentata poate induce in eroare, creand o confuzie intre cresterea preturilor cauzata de sezonalitate si mutarea operatiunilor pe Otopeni. Sezonalitatea serviciilor este un factor important in stabilirea nivelului preturilor: din cauza cererii foarte mari, cele mai ieftine bilete pentru cele mai populare week-end-uri de vara se vand foarte repede, astfel ca rezervarea din timp a biletelor este cu atat mai importanta.

De exemplu, pe 14 mai, un bilet pe un singur zbor de la Bucuresti la Bruxelles este 154 Ron, in timp ce la Tarom este 584 Ron. Un alt exemplu este reprezentat de ruta Otopeni – Budapesta. Wizz Air ofera pentru data de 12 august bilete la 129 Ron, pentru un singur zbor cu toate taxele incluse, in schimb tarifele Tarom pentru aceeasi ruta si aceeasi data sunt de 461 Ron (preturile acestea erau valabile pe 15 martie)” potrivit Balazs Varro, Corporate Communications Manager Wizz Air.

Mai multe detalii puteti citi pe zf.ro.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO