Tulcea: 4 morti si 72 de raniti. 6 dintre victime, transportate in Capitala
UPDATE: 76 de oameni din Tulcea au pornit joi dimineata pe un drum sigur spre dezastru. Ingramaditi intr-un autobuz vechi de 30 de ani si ajunsi pe un dig care nu e amenajat, un malul de pamant a cedat sub rotile masinii, care a ajuns cu rotile in sus.
Acum, patru femei vor ajunge in cimitir, iar alte cateva zeci sunt internate in spitalele din mai multe orase.
La ora 6.30 dimineata, 76 de oameni s-au inghesuit in autobuzul din care nimeni nu mai avea sa iasa intreg. Erau cu noua calatori peste capacitatea masinii, de doar 67 de locuri. Cele mai multe erau femei si se duceau, ca in fiecare dimineata, la slujba in fabricile de confectii aflate in zona industriala a orasului Tulcea. Soferul a ales sa traverseze digul care nu este nici asfaltat, nici semnalizat si nu este considerat drum public.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Primaria a inceput lucrari pe vechea sosea acum doua luni si a lasat pentru circulatie un alt drum, mai lung cu 3 kilometri. Drumul evitat de sofer...
La un moment dat, din sens opus a venit o masina, iar soferul a tras de volan ca sa ii faca loc sa treaca: a fost momentul in care pamantul a cedat sub rotile autobuzului, iar masina s-a rasturnat in rapa.
Si a inceput haosul. Mai ales ca o bucata de vreme nimeni nu a stiut cati raniti sunt, iar dintre ei, cati supravietuitori.
16 echipaje de ambulanta din judetul Tulcea au fost mobilizate, insa tot nu au facut fata.
Trei femei au murit pe loc, iar o a patra, desi a fost resuscitata minute bune, a cedat la spital. Alti 72 de oameni au fost dusi la spitalul din oras. Un numar urias pentru medicii chemati de acasa.
In ajutorul lor le-au sarit doua echipaje SMURD din Constanta, cu noua medici si asistente, dar si doua elicoptere SMURD de la Bucuresti, cu sase echipaje medicale la bord. Foarte multi raniti au suferit fracturi extrem de grave, iar specialistii din Tulcea nu aveau aparatura medicala necesara in astfel de cazuri.
Pe holuri de spital pline cu oameni raniti si targi cu care angajatii alergau, rudele implorau sa primeasca o veste. Printre ele si mama unei tinere care se afla autobuz impreuna cu sotul. Stateau unul langa altul pe scaune in momentul impactului.
Femeia a aflat de la televizor de accident si imediat a incercat sa ia legatura cu copiii ei. Cum la telefon nu i-a raspuns nimeni, a fugit la urgente. Maria si Vasile erau deja in elicopterul SMURD, in drum spre Bucuresti, cu fracturi la coloana.
Sase victime au ajuns in Capitala. Medicii de aici au in grija inclusiv de o femeie insarcinata in cinci luni si o alta care este in coma.
In accidentul de la Tulcea capota autobuzului s-a comprimat din cauza greutatii, a tablei vechi de 30 de ani si prea putin rezistente si a vitezei de rostogolire. De altfel, potrivit specialistilor, autobuzele sunt putin protejate la loviturile din lateral sau la rasturnari, pentru ca se considera din practica accidentelor ca majoritatea sunt accidente frontale sau dorsale.
Ce sanse are un om sa scape nevatamat dintr-un accident ca cel de astazi? Foarte mici. Expertul spune ca pozitia fetala, cea care este folosita si in avioane in situatii extreme, este cea care ne protejeaza de lovituri. In conditiile in care aproape 23 de persoane erau in picioare, nu aveau nici timpul si nici locul sa se aseze in asa fel incat sa fie cat de cat aparati la rasturnare.