Italia, campioană la EURO 2020 după o finală dramatică. Meciul, decis la loviturile de departajare

×
Codul embed a fost copiat

Naţionala Italiei este campioana EURO 2020, după ce a învins echipa Angliei cu scorul de 3-2 la penaltiuri, duminică seara, pe Stadionul Wembley din Londra, în finala EURO 2020, în care scorul a fost egal, 1-1, la finalul celor 120 de minute.

Italia îşi trece în palmares al doilea său titlu continental, din patru finale jucate la EURO, primul titlu european fiind câştigat în 1968, la Roma. Italia a învins Iugoslavia în finala din 1968 (2-0), dar a pierdut în faţa Franţei (1-2), prin golul de aur, în 2000, la Rotterdam, şi în faţa Spaniei (0-4), în 2012, la Kiev.

Finala a fost la înălţime în privinţa dramatismului, cu prelungiri şi lovituri de departajare, la care situaţia s-a răsturnat după ce a părut să fie în favoarea englezilor. Berardi, Bonucci şi Bernardeschi au fost cei care au adus titlul Italiei, pentru englezi marcând Kane şi Maguire. Portarul italian Donnarumma a apărat şuturile lui Sancho şi Saka, iar Rashford a trimis în bară, de la italieni ratând Belotti şi Jorginho.

Anglia a deschis scorul în min. 2, prin Luke Shaw, italienii egalând prin Leonardo Bonucci (67), cel care a fost desemnat omul meciului.

Meciul a început practic de al 1-0 pentru englezi, care au marcat cel mai rapid gol într-o finală, după un minut şi 57 de secunde, prin fundaşul Luke Shaw, care, lăsat nemarcat în colţul careului mic de Di Lorenzo, a şutat la colţul scurt la centrarea lui Trippier.

Citește și
Italia campioană
Toate informațiile despre partida Italia - Anglia, câștigată de Squadra Azzurra după loviturile de departajare
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Italia a acuzat şocul şi a avut nevoie de minute bune pentru a se dezmetici şi a pune ordine în jocul său. Insigne a trimis peste poartă din lovitură liberă de la 20 de metri (8), dar cea mai bună ocazie din prima repriză a aparţinut lui Chiesa (35), cu un şut de la circa 20 de metri, puţin pe lângă poartă. Verratti (45+1) a şutat de la 16 metri, însă a fără probleme pentru Pickford.

Anglia s-a apărat compact, dar nu a avut aproape nicio acţiune ofensivă consistentă în prima parte în afara golului marcat.

În repriza secundă, dominarea Squadrei Azzurra a fost şi mai accentuată, iar ocaziile s-au succedat la poarta lui Pickford. Insigne a trimis din lovitură liberă de la 18 metri pe lângă vinclu (51), acelaşi Insigne a tras din unghi (57), dar Pickford a respins. Pickford a fost providenţial în min. 62, la şutul din care al lui Chiesa, la capătul unei acţiuni personale.

La una dintre puţinele acţiuni ale englezilor, Stones a reluat cu capul, după cornerul lui Trippier, iar Donnarumma a respins (64).

În min. 67, Italia a reuşit egalarea, după un corner executat de Berardi: Cristante a prelungit mingea, Verratti a trimis în bară, iar Bonucci a reluat în plasă din 3 metri.

Echipa antrenată de Roberto Mancini a fost aproape de a trece în avantaj, dar Berarde a trimis pe lângă poartă o minge în adâncime venită de la Bonucci (74).

În prelungiri, cele două echipe au riscat destul de puţin, dar totuşi au existat câteva ocazii. Phillips (97) a expediat un şut de la 20 de metri, puţin pe lângă ţintă. Bernardeschi a fost în prima plan în două rânduri, dar în min. 103 nu a reuşit reluarea din 6 metri la centrarea lui Emerson, iar Pickford a respins providenţial, iar în min. 107 a trimis din lovitură liberă Bernardeschi de la circa 25 de metri, dar Pickford a reţinut cu greutate.

La poarta cealaltă, Chiellini a avut o intervenţie măiastră în careul mic, la o situaţie periculoasă în faţa lui Sterling.

Italia a câştigat apoi la loviturile de departajare, al doilea său meci consecutiv, după 4-2 cu Spania, în semifinală.

Italia a ajuns la 34 de meciuri consecutive fără înfrângere, 27 de victorii şi 7 egaluri, ultimul eşec datând din septembrie 2018 (0-1 cu Portugalia).

Anglia a jucat doar a doua sa finală majoră, după cea a Cupei Mondiale din 1966, pe care a reuşit să o câştige pe teren propriu, cu 4-2, după prelungiri.

Italia deţine acum cea mai mare diferenţă de ani între două titluri EURO, 53 de ani.

Italianul Jorginho, care a ratat de la 11 metri, a devenit al zecelea jucător care a câştigat în acelaşi sezon EURO şi Liga Campionilor (CCE).

În drumul său spre finală, Italia a învins Turcia (3-0), Elveţia (3-0) şi Ţara Galilor (1-0), în grupă, a trecut de Austria în optimi (2-1, după prelungiri), a învins Belgia în sferturi (2-1) şi a trecut de Spania în semifinale (4-2, la loviturile de departajare).

Anglia a învins Croaţia (1-0), a remizat cu Scoţia (0-0) şi a trecut de Cehia (1-0), în grupă, apoi a câştigat în faţa Germaniei (2-0) în optimi, a surclasat Ucraina (4-0) în sferturi, iar în semifinale s-a impus în faţa Danemarcei (2-1, după prelungiri).

Italia - Anglia, LIVE TEXT în finala EURO 2020

 

Final dramatic! Italia câștigă EURO 2020 după o serie incredibilă de penaltiuri.

Minutul 120+3: Fluier final al prelungirilor. Campioana se va decide la penaltiuri.

Minutul 120: Henderson, intrat în minutul 74, este înlocuit de Rashford, în vreme ce Sancho intră în locul lui Walker. 

Minutul 107: Donnarumma iese greșit, dar englezii nu reușesc să fructifice.

Minutul 106: Începe repriza secundă de prelungiri.

Minutul 105: Se încheie prima repriză a prelungirilor.

Minutul 103: Ocazie importantă pentru Italia. Emerson centrează către Bernardeschi, dar Pickford iese și respinge până la Belotti, care șutează pe lângă.

Minutul 99: Grealish intră în locul lui Mount.

Minutul 91: Începe prima repriză de prelungiri. Insigne îi lasă locul în teren lui Belotti.

Minutul 90+6: Se termină timpul regulamentar. Urmează două reprize de câte 15 minute de prelungiri.

Minutul 90+6: Chiellini primește galben după un fault dur.

Minutul 85: Schimbare pentru italieni. Chiesa este înlocuit de Bernardeschi, după o accidentare.

Minutul 75: O nouă schimbare pentru Anglia. Declan Rice îi lasă locul în teren lui Jordan Henderson.

Minutul 71: Schimbare în tabăra englezilor. Bukayo Saka îl înlocuiește pe Kieran Trippier.

Minutul 67: Gol Italia! Bonucci restabilește egalitatea după o fază încâlcită.

Minutul 56: Ocazie Anglia. Luke Shaw centrează pentru Harry Maguire, care lovește balonul cu capul, dar fără succes.

Minutul 54: Ciro Immobile și Nicolo Barella sunt înlocuiți de Bryan Cristante și Domenico Berardi.

Minutul 50: Lorenzo Insigne ratează o lovitură liberă periculoasă.

Minutul 46: Începe repriza secundă.

Minutul 45+4: Pauză pe Wembley. Englezii conduc după primele 45 de minute.

Minutul 45+3: Bonucci încearcă să îl suprindă pe Donnarumma de la distanță, dar nu prinde spațiul porții.

Minutul 35: Ocazie importantă pentru Italia. Chiesa are o acțiune personală superbă, dar șutul său trece puțin pe lângă poartă.

Minutul 22: Jorginho acuză probleme medicale și primește îngrijiri.

Minutul 8: Italia are șansa să egaleze din lovitură liberă, dar Insigne trimite peste poartă.

Minutul 2: Gol Anglia! Shaw deschide scorul la prima ocazie a englezilor.

 Minutul 1: A început meciul.

Vedeți în galeria foto a articolului imagini din timpul ceremoniei de închidere a turneului.

Anglia joacă în premieră o finală de Campionat European, în timp ce Italia are un singur titlu continental, cucerit în urmă cu 53 de ani.

Italia - Anglia, LIVE în finala EURO 2020. Echipele de start

 

Echipele de start pentru finala EURO 2020:

Italia: 21. Gianluigi Donnarumma - 2. Giovanni Di Lorenzo, 19. Leonardo Bonucci, 3. Giorgio Chiellini (căpitan), 13. Emerson Palmieri - 18. Nicolo Barella, 8. Jorginho, 6. Marco Verratti - 14. Federico Chiesa, 17. Ciro Immobile, 10. Lorenzo Insigne. Selecţioner: Roberto Mancini.

Rezerve: 1. Salvatore Sirigu, 26. Alex Meret - 5. Manuel Locatelli, 9. Andrea Belotti, 11. Domenico Berardi, 12. Matteo Pessina, 15. Francesco Acerbi, 16. Bryan Cristante, 20. Federico Bernardeschi, 23. Alessandro Bastoni, 24. Alessandro Florenzi, 25. Rafael Toloi.

Anglia: 1. Jordan Pickford - 12. Kieran Trippier, 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire, 3. Luke Shaw - 4. Declan Rice, 14. Kalvin Phillips - 19. Mason Mount, 9. Harry Kane (căpitan), 10. Raheem Sterling. Selecţioner: Gareth Southgate.
Rezerve: 13. Aaron Ramsdale, 23. Sam Johnstone - 7. Jack Grealish, 8. Jordan Henderson, 11. Marcus Rashford, 15. Tyrone Mings, 16. Conor Coady, 17. Jadon Sancho, 18. Dominic Calvert-Lewin, 24. Reece James, 25. Bukayo Saka, 26. Jude Bellingham.

Arbitru: Bjorn Kuipers; arbitri asistenţi: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Carlos del Cerro Grande; arbitru de rezervă: Juan Carlos Yuste (ambii din Spania)

Arbitru video: Bastian Dankert (Germania); arbitri asistenţi video: Pol van Boekel (Olanda), Christian Gittelmann, Marco Fritz (ambii din Germania)

Observator UEFA pentru arbitri: Hugh Dallas (Scoţia)

Italia - Anglia, în finala EURO 2020 | Cum au ajuns cele două echipe în finala EURO 2020

 

Italia

Grupa A: Turcia 0-3 Italia

Grupa A: Italia 3-0 Elveția

Grupa A: Italia 1-0 Țara Galilor

Optimi: Italia 2-1 Austria (Prelungiri)

Sferturi: Belgia 1-2 Italia

Semifinale: Italia 1-1 Spania (Italia a câștigat 4-2 la loviturile de departajare)

Anglia

Grupa D: Anglia 1-0 Croația

Grupa D: Anglia 0-0 Scoția

Grupa D: Cehia 0-1 Anglia

Optimi: Anglia 2-0 Germania

Sferturi: Ucraina 0-4 Anglia

Semifinale: Anglia 2-1 Danemarca (Prelungiri)

Palmaresurile celor două echipe la EURO

 

Italia a pierdut cele două finale jucate după titlul obţinut în 1968, la Roma, în timp ce Anglia avea până acum cel mai bun rezultat semifinalele, în 1968 şi 1996 (pe teren propriu).

Ambele echipe au avut nevoie de prelungiri pentru a câştiga meciurile din semifinale, ambele jucate pe Wembley. Italia a reuşit să câştige la loviturile de departajare în faţa Spaniei, cu 4-2, iar Anglia a dispus cu 2-1 de Danemarca.

Doar trei echipe au cucerit titlul european pe teren propriu, Spania (1964), Italia (1968) şi Franţa (1984). Portugalia (2004) şi Franţa (2016) au reuşit să joace finalele.

Italia a învins Iugoslavia în finala din 1968 (2-0), dar a pierdut în faţa Franţei (1-2), prin golul de aur, în 2000, la Rotterdam, şi în faţa Spaniei (0-4), în 2012, la Kiev.

Squadra Azzurra a ajuns la patru prezenţe în finală, egalând Spania şi URSS, doar Germania având mai multe (şase).

Italia ar deţine cea mai mare diferenţă de ani între două titluri EURO, actuala fiind deţinută de Spania, după victoriile din 1964 şi 2008.

Italia este echipa cu cea mai drastică înfrângere în finala EURO (0-4), iar Leonardo Bonucci şi Giorgio Chiellini au fost titulari în meciul de la Kiev.

Italianul Jorginho poate fi al zecelea jucător care a câştigat în acelaşi sezon EURO şi Liga Campionilor (CCE), la fel ca şi englezii Ben Chilwell, Reece James, Mason Mount, toţi patru coechipieri la Chelsea.

Pentru Anglia aceasta este a doua finală a un turneu final major, şi prima fiind tot pe teren propriu, în 1966, când a câştigat Cupa Mondială, după 4-2 cu Germania de Vest (după prelungiri).

Anglia este a 13-a ţară care joacă finala EURO.

Italia şi Anglia s-au întâlnit de 27 de ori, Azzurri obţinând 10 victorii, iar englezii opt, însă insularii au mai multe goluri marcate (33-31)

Italia - Anglia, în finala EURO 2020 | Cum s-au încheiat ultimele confruntări dintre cele două selecţionate

 

În cea mai recentă confruntare, un amical jucat în mai 2018 şi încheiat cu 1-1, pe Wembley, gazdele au deschis scorul prin Jamie Vardy (26), dar Lorenzo Insigne a egalat poe final (87), din penalty. Kyle Walker, Kieran Trippier, John Stones,
Raheem Sterling, Jordan Henderson şi Marcus Rashford au jucat atunci la gazde, din actualul lot, iar Gianluigi Donnarumma, Bonucci, Jorginho, Ciro Immobile, Federico Chiesa şi Andrea Belotti au evoluat la italieni. Gareth Southgate era selecţionerul Angliei, în timp ce Italia era condusă de Luigi Di Biagio, ca interimar, la ultimul meci dinaintea începerii mandatului lui Roberto Mancini.

Ultimul meci oficial dintre cele două selecţionate s-a încheiat cu victoria Italiei, cu 2-1, în 2014, la Cupa Mondială din Brazilia. Cele două echipe s-au întâlnit ultima oară la EURO în 2012, în sferturi de finală la Kiev, Italia câştigând cu 4-2 la loviturile de departajare. Anglia nu a reuşit să învingă Italia în ultimele lor şase meciuri oficiale (2 egaluri, patru eşecuri), precedentul succes datând din preliminariile CM 1978. Atunci Anglia a obţinut singura sa victorie în şase meciuri directe pe Wembley (trei egaluri, două eşecuri)

Italia - Anglia, în finala EURO 2020

 

Italienii Enrico şi Federico Chiesa sunt singurii tată şi fiu care au marcat la EURO, după golul înscris de Federico în optimi contra Austriei.

Anglia este prima echipă care a câştigat o grupă la EURO marcând doar două goluri. De asemenea, Anglia este prima echipă care a reuşit cinci meciuri consecutive fără gol primit de la debutul unui EURO.

Italia a stabilit un nou record naţional cu 13 victorii consecutive prin victoria din sferturi în faţa Belgiei. Prin calificarea în finală, echipa antrenată de Mancini a ajuns la 33 de meciuri consecutive fără înfrângere, ultimul eşec datând din septembrie 2018, în faţa Portugaliei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Invitați surprinză la EURO 2020. Partida, în pericol din cauza furnicilor zburătoare
Invitați surprinză la EURO 2020. Partida, în pericol din cauza furnicilor zburătoare

Finala EURO 2020, în care se vor înfrunta selecţionatele Angliei şi Italiei, ar putea atrage, pe lângă cei 63.000 de spectatori aşteptaţi în tribunele stadionului Wembley din Londra, şi alţi invitaţi surpriză, mult mai numeroşi.

Toate informațiile despre partida Italia - Anglia, câștigată de Squadra Azzurra după loviturile de departajare
Toate informațiile despre partida Italia - Anglia, câștigată de Squadra Azzurra după loviturile de departajare

Naţionala Italiei este campioana EURO 2020, după ce a învins echipa Angliei cu scorul de 3-2 la penaltiuri, duminică seara, pe Stadionul Wembley din Londra, în finala EURO 2020, în care scorul a fost egal, 1-1, la finalul celor 120 de minute.

EURO 2020: Federaţia engleză, amendată de UEFA cu 30.000 de euro pentru incidentele de la semifinala cu Danemarca
EURO 2020: Federaţia engleză, amendată de UEFA cu 30.000 de euro pentru incidentele de la semifinala cu Danemarca

Corpul de Control, Etică şi Disciplină al UEFA a decis ca Federaţia Engleză de Fotbal să fie amendată cu 30.000 de euro ca urmare a incidentelor de la semifinala EURO 2020 cu Danemarca.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.