Summit al liderilor europeni pe tema crizei financiare

Dată publicare: 05-10-2008 00:00
Dată actualizare: 09-10-2012 23:45


Dupa ce presedintele Bush a promulgat legea care permite Trezoreriei sa acorde 700 de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor in faliment, sefii statelor G4 s-au reunit de urgenta la Paris, in Palatul Elysee.

Liderii principalelor puteri economice europene au concluzionat ca bancile europene nu vor face fata singure crizei economice. Franta, Marea Britanie, Germania si Italia s-au angajat sa sprijine institutiile financiare, astfel incat situatia din Statele Unite sa nu puna in pericol economia europeana.

Luni, ministrii de finante ai tarilor din zona euro vor cauta solutii pentru a depasi criza economica. In acest timp, la Berlin, unul dintre cei mai mari creditori imobiliari a anuntat ca este amenintata de faliment.

La capatul a numai trei ore, Franta, Italia, Germania si Marea Britanie au semnat o declaratie comuna, care insa nu prevede nicio masura concreta pentru iesirea din impas.

Cu toate acestea, summitul convocat de urgenta nu a trasat masuri clare. Documentul final al intilnirii recomanda ca pactul de stabilitate, care traseaza clar limita deficitului bugetar si a datoriei nationale, sa fie aplicat cu mai multa flexibilitate in functie de nevoile fiecarui Guvern.

In plus, in cazul in care statul trebuie sa intervina pentru a ajuta o banca in dificultate, atunci directorii respectivei institutii vor fi trasi la raspundere.

Singura declaratie mai optimista a venit din partea presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, care a dat asigurari ca Uniunea Europeana nu are nevoie de un plan similar celui din Statele Unite.

Fiecare guvern va actiona dupa propriile metode si posibilitati, insa in coordonare cu celelalte state membre UE.
Nicholas Sarkozy
Desi celelalte 23 de state membre au lipsit de la masa de discutii, ele nu au fost uitate. Atentionarea cancelarului german a fost indreptata clar spre Irlanda. Parlamentul de la Dublin a adoptat joi o lege controversata, care garanteaza doar depozitele bancilor nationale, creand astfel un dezavantaj bancilor straine care au filiale in Irlanda.

Grupul celor patru puteri industriale asteapta acum un summit international, ca sa reformeze arhitectura financiara mondiala. Maine, si ministrii de finante ai tarilor din zona euro vor cauta solutii pentru a depasi criza economica.


VIDEO PROTVPLUS.RO