Euro scade, pe fondul instabilitatii economice europene
Zona euro rasufla din greu in razboiul valutelor. Prinsa intre dolarul american si yuanul chinezesc, moneda unica europeana a inregistrat o noua scadere dramatica la burse.
Economistii se tem insa ca acesta este doar inceputul, pentru ca Irlanda continua sa atarne ca o piatra de moara de finantele Uniunii Europene. Iar daca Portugalia si, mai nou, Belgia vor ajunge sa ceara si ele ajutor de la Bruxelles, situatia ar putea deveni exploziva.
Nici n-au trecut doua zile de cand europarlamentarii de la Strasbourg se intrebau daca euro mai are un viitor, ca moneda unica europeana a mai inregistrat o cadere de jumatate de cent in raport cu dolarul. Explicatia, daca e sa-i dam crezare economistului american Nouriel Roubini, care a prezis criza inca din 2006, ar consta in viziunile diferite ale americanilor si europenilor.
Dovada, masurile de austeritate decise de irlandezi, aflati in pragul colapsului financiar.
Marea problema de care Dublinul nu vorbeste o constituie investitorii straini, care se tem ca Irlanda este instabila si deocamdata o ocolesc. Si cum exact asta se intampla si in alte tari din zona euro, Portugalia, Spania, Grecia, ba chiar Belgia, Italia si Franta, toata presiunea se rasfrange asupra monedei europene.
Analistul economic Robert Halver da un sfat autoritatilor: "Cred ca este important ca politicienii de la Bruxelles si din toata zona euro ar trebui sa mai taca din cand in cand si sa nu ne mai bombardeze cu idei isterice, in fiecare zi. Avem o multime de voci, fiecare cu alta opinie, iar asta distruge euro, pentru ca nimeni nu mai stie ce se va intampla maine".