Coincidenta sau nu? Leul s-a depreciat in timpul discursului lui Basescu


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 02:24
Data publicarii: Vineri 24 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

In timpul discursului lui Traian Basescu, prin care anunta promulgarea legii privind majorarea salariilor profesorilor, leul s-a devalorizat cu patru bani.

In timp ce presedintele Basescu vorbea si a anuntat promulgarea legii salariilor, cursul euro-leu s-a miscat de la 3,68 la 3,72
Nicolae Chidesciuc - economist sef ING

In doar cateva minute, brokerii au vazut cum cursul, care parea stabil inainte de discursul presedintelui, a inceput sa o ia la vale.

Acest fapt nu este de mirare. Insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras atentia in urma cu zece zile ca majorarile salariale nesustenabile pot provoca a crestere a inflatiei fara precedent.

Dupa ora 13, cursul a coborat accelerat pe piata interbancara si a depasit din nou pragul de 3,7 lei. Asta inseamna ca investitorii au perceput negativ anuntul presedintelui, spun analistii. 

Si asta pentru ca, impactul bugetar al unei majorari nesustenabile a salariilor se transforma brusc intr-o crestere necontrolata a inflatiei. 

Potrivit calculelor facute de Guvern, aceste majorari salariale ar dubla deficitul bugetar de la 3,5 % la aproximativ 7 %.

Cresc cu 50% salariile profesorilor ! Basescu a promulgat legea
BNR reactioneaza: ingheata dobanzile
Leul le face in ciuda celor care au pariat pe prabusirea lui: isi revine!
VIDEO PROTVPLUS.RO