Avem cea mai mica dobanda cheie din istorie: 6,25%! Se ieftinesc creditele?

Ultima actualizare: 02-10-2012 20:16

"Creditele in lei trebuie ieftinite cu orice pret pentru ca relansarea economiei sa mai aiba o sansa". Cum situatia pare disperata, BNR a luat o decizie fara precedent si a redus iar dobanda cheie, pana la un minim istoric de 6,25%.

Este vorba deja despre a 10-a reducere consecutiva de dobanda, operata de BNR de la inceputul crizei si pana acum. Practic, masurile luate de Banca centrala compenseaza lipsa totala de reactie a guvernului Boc care printre altele a dus la reducerea consumului.

Teoretic, toate aceste miscari ar trebui sa duca la ieftinirea creditelor in lei, inclusiv a celor luate deja. Insa chiar si la aceste dobanzi reduse, multi romani nu se mai pot atinge de un nou imprumut.

Cat despre cei care fac deja drumuri la ghiseu, majoritatea platesc rate la fel de mari. De exemplu de la inceputul anului trecut si pana acum dobanzile de pe piata interbancara, cele care determina cat de scump este un credit au scazut de la 15 la 5%. In aceeasi perioada potrivit datelor BNR, bancherii au redus dobanzile la creditele aflate in derulare cu doar 0,2%.

Si nu de buna voie, asa ca tot omul trebuie sa mearga sa isi ceara dreptul. In unele cazuri clientii pot sa ceara si banii din urma daca banca a "uitat" sa le scada dobanzile conform contractului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO