Ce este gândirea catastrofică și cum distruge viața unui adult, din copilărie
„Azi nu am fost cel mai bun la şcoală. Înseamnă că ceva e în neregulă cu mine!" Se numeşte gândire catastrofică şi distruge calitatea vieţi unui viitor adult. Explicăm, imediat, la doctor de bine.
Gândirea catastrofică. Vorbim despre tiparul învăţat în şcoala comunistă. Din păcate, acest tip de gândire este promovat, şi în prezent, la şcoală. Dacă n-am luat 10, este un dezastru.
Prof. univ. dr. Ioan Pănisoară, Facultatea de Pishologie: „În viaţă vom avea multe eşecuri, din această imperfecţiune rezultă progresul. Lucrurile mari din lumea asta nu au rezultat din lucruri făcute perfect, ci din lucruri făcute altfel. Când experimentezi un eşec, gândeşti altfel.”
Eşecul nu este o catastrofă, ci normalitate. Cu această idee ar trebui să crească orice copil.
Invitaţi-i să vorbească despre posibilele eşecuri. Din fiecare zi.
Gaspar Gyorgy, psiholog clinician: „Părintele inteligent emoţional observă emoţiile negative ale copilului, s-ar putea să fie trist, furios. Părintele inteligent emoţional iniţiază un dialog care îi oferă explicaţii. Observ că ceva nu e în regulă...”
În privinţa eventualelor note mici de la şcoală, povestiţi-le că progresul înseamnă doar cărămidă peste cărămidă.
Prof. univ. dr. Ioan Pănisoară, Facultatea de Pishologie: „Dacă eu aş construi o pasiune, o să aflu şi de eşec, dar îmi place lucrul acela şi merg mai departe. Mi-a plăcut şi drumul, nu neapărat rezultatul”
Eşecul construieşte succesul şi imaginaţia. Şi este parte din viaţa oricui. În special parte din viaţa unui elev, care se antrenează şi pentru şcoală. Şi pentru viaţa de adult.