Un copil nu este un adult in miniatura, spun medicii. Care sunt semnalele de alarma date de cei mici
Febra la nou-nascut e motiv de mers rapid la spital. In cazul copilului mare, respiratia accentuata presupune aceeasi conduita.
Trecem mai departe in pubertate. Cu aceeasi grija cu care va preocupati in cazul celor mici de temperatura corporala, trebuie sa priviti starea psihica a preadolescentului. Pediatrii ne spun imediat care sunt semnalele de alarma date de copil.
Un copil nu este un adult in miniatura, ne spun toti pediatrii cu experienta. Cum ne uitam la el fara sa fim specialisti? La sugar spre exemplu, febra de peste 39 de grade reprezinta un motiv de mers la spital. La fel de periculoase sunt scaunele modificate si varsaturile. Dupa varsta de un an, daca cel mic nu se joaca si nu se misca aproape permanent, obositor pentru parinti, NU este bine! Situatia cere evaluare medicala.
Dumitru Oraseanu, medic primar pediatru: "Faptul ca respira des este un semnal de alarma indiferent de varsta pe care o are copilul sau imi spune: mami, mie imi bate inima foarte repede. Atunci il iau si il aduc in spital!'
Tusea latratoare, asociata cu raguseala, inseamna obstructia laringelui. Aerul nu mai intra in plaman. Urmariti si comportamentul la masa, indiferent de varsta.
Prof dr Constantin Ionescu Targiovistete, medic primar diabet si boli de nutritie: "Exista aceasta conceptie ca un copil care mananca nu poate sa fi bolnav, aici e o exceptie, el scade in greutate, mananca destul de mult."
Este principalul simptm al diabetului insipid, care apare in copilarie.
Pubertatea tine, la fetite, intre 9 si 12 ani. La baieti intre 12 si 14 ani. E mai periculoasa decat adolescenta. In acest moment, incepe lupta pentru integrare sociala. Pentru micutul creier, orice dificultate poate avea impacte majore. Tot pediatrii insista ca, la aceste varste, asa cum il verificati in copilarie sa nu aiba febra, sa ii verificati starea emotionala. Permanent, discret, dar in acelasi timp aproape.
Coriolan Ulmeanu, medic primar toxicologie pediatrica: "Toti sunt lasati sa se descurce chiar mai rau decat pe vremuri si sunt foarte multi parinti ocupati. Elementele de apropiere cu parintii sunt neglijate foarte tare."
Iar asta ne-o spune un pediatru care acorda ajutor medical dupa intoxicatii grave, voite. Explicatia copiilor, dupa gestul extrem, e mereu aceeasi: ''Sunt singur! Fara parintii mei!''.