Peste 80% dintre infecții sunt produse de virusuri și nu se tratează cu antibiotice. Cum plătim aceste erori

Ultima actualizare: 03-12-2019 09:24

Roșu în gât - adică... faringită. Este aproape imposibil să treacă iarna fără cel puțin o afecțiune de această natură. Vorbim despre infecția asociată cu cel mai mare consum - irațional - de antibiotice.

Mai bine de 80% din aceste infecții sunt produse de virusuri și nu se tratează cu antibiotice. Plătim scump astfel de erori, pentru că riscăm să lăsăm toată zona fără protecție.

Virusurile nu aparțin lumii vii. Ca să învie, trebuie să se lipească de o celulă vie.

Bacteriile, în schimb, trăiesc. Și sunt atacate de antibiotice. Antibiotic înseamnă anti-viață. Adică împotriva viețîi bacteriei.

Antibioticele nu au efect asupra virusurilor pentru că acestea pur și simplu NU sunt vii.

Explicația, simplistă, e necesară în lupta împotriva medicației antibiotice iraționale.

Roșu în gât, adică faringită, face orice copil, chiar de mai multe ori într-un sezon. Aceste infecții sunt produse, majoritar, de virusuri. Și NU au nevoie de antibiotice.

Dr Angela Crăciunescu, medic primar ORL: Infecțiile virale pot merge și 2-3 zile cu febra mare, spre 39-40.

Febra mare se ține sub control cu un medicamente anti-piretice, iar copilul va lupta singur împotriva infecției. Așa e firesc.

Dacă pacientul va primi antibiotic la orice infecție, acesta îi omoară bacterile bune, protectoare, din cavitatea orală și din tot tubul digestiv. Și îl lasă descoperit în față tuturor microbilor.

Dr Angela Crăciunescu, medic primar ORL: În primul rînd scade imuntate locală. E prima care îmi lasă loc și altor infecțîi și de aici se propagă ca un val. Tot timpul copilul acela va avea o problema la nivelul cavității orale pentru că se distrug microbii buni din organism.

Medicii specialișți se tem doar de faringitele produse de streptococul hemolitic. De aceea, se fac teste rapide, care durează între 10 și 30 de minute și care confirmă infecția cu streptococ. În cazul acestuia, se justifică antibioticul.

De ce e nevoie de testul rapid?

 

Streptococul are pe suprafață piese care se aseamănă cu cele ale organismului uman. Așa apare imunitatea încrucișată. Nu putem, deci, să învingem microbul singuri, precum în alte cazuri.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr: „Aceste infecții sunt, uneori, netratate sau insuficient tratate. Uneori, părinți mai spun ți-a trecut febra, hai să oprim tratamenul cu antibiotice. Tratamentul trebuie urmat întocmai cum a fost recomandat de medic, pentru că acești anticorpi pot afecta individul pe toată viața”

Din cauza imunității încrucișate, în lipsa tratamentului, apar complicații imunologice. Adică febra reumatismală, o boală inflamatorie severă a inimii, dar și distrugerea celulelor din rinichi.

După o săptămînă de la terminarea tratamentul antibiotic, se repetă exudatul faringian. Iar la o luna de repetă testele uzuale de sânge în care trebuie să includeți și ASLO.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO