Ora ideala pentru baut cafeaua: 10.30
Cafeaua actioneaza cel mai eficient daca este bauta intre 9.30 si 11.30 dimineata, deoarece ceasul biologic este receptiv la efectul cafeinei la cateva ore de la trezire, conform studiilor efectuate de neurologul Steven Miller.
Explicatia este legata de nivelul hormonului cortizon, care, dupa ce atinge apogeul intre ora 8.00 si 9.00 dimineata, incepe usor sa scada spre sfarsitul diminetii. In cazul in care cafeaua este bauta la primele ore ale diminetii, cand nivelul de cortizon este mare, cafeina interactioneaza cu acest hormon, iar organismul dezvolta rezistenta la cafeina, care nu isi va mai face efectul.
Neurologul Steven Miller a aratat ca oamenii care beau cafea atunci cand nivelurile de cortizon sunt crescute - intre ora 8.00 si 9.00 dimineata - dezvolta toleranta la cafeina, datorita careia vor simti nevoia sa creasca doza. Prin urmare, oamenii beneficiaza cel mai mult de pe urma cafeinei dupa ce nivelul de cortizon incepe sa scada, cafeaua stimuland producerea de cortizon, iar faptul ca nu interactioneaza cu nivelurile crescute ale hormonului impiedica organismul sa dezvolte toleranta la cafeina.
Alegeri 2024
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
22:31
Nicu Ștefănuță, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în turul doi: „Asta este calea pe care trebuie să o alegem”
Nivelurile de cortizon mai cresc la pranz si intre ora 5.30 si 6.30 dupa-amiaza, ceea ce inseamna ca oamenii nu ar trebui sa bea cafea in aceste intervale. "Productia de cortizon este strans legata de nivelul de vigilenta, iar cortizonul are niveluri maxime (...) intre ora 8.00 si 9.00 in medie. Unul dintre principiile-cheie ale famacologiei este folosirea unui medicament cand avem nevoie de el. Altfel, vom dezvolta toleranta la un medicament administrat in aceeasi doza", explica Steven Miller.
Cu toate acestea, nivelurile de cortizon pot varia in decursul zilei, de la o persoana la alta. In cazul celor care se trezesc foarte devreme, nivelurile de cortizol scad mai repede decat in cazul celor care se trezesc mai tarziu, astfel incat si orele pentru baut cafeaua difera de la o persoana la alta.