Fumatul, efecte dezastruoase asupra cavității bucale. Sfaturile dentiștilor
Fumatul cronic - care este o boală, potrivit medicilor de toate specialităţile - determina valori mai mari ale proteinei C reactive în sânge.
Aceasta este produsă de ficat şi își semnalează prezența atunci când în organism există o inflamație acută. Efectele sunt dezastruoase la nivelul vaselor mici de sânge.
Fumatul determină toate vasele de sânge se se contracte. Cea mai mare afectare o vedem la nivelul vaselor extrem de mici. Luăm exemplul gingiei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De fapt, în cavitatea orală, fumatul afectează dramatic 3 structuri: gingie, ligamentele şi osul alveolar care, împreună, formează aşa numitul parodonțiu.
Fumul de ţigară depăşeşte capacitatea de apărare a gingiei – apărare care se face tocmai prin vasele de sânge. Apare inflamaţia gingivală - ca reacţie de luptă.
Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolara: "Are o evoluţie lentă şi, din păcate, fără semne foarte zgomotoase, de multe ori pacientul nu conştientizează aceste semne sau ignoră şi se prezintă la cabinetul stomatologic când e prea târziu".
În plus, nivelul crescut dioxid de carbon din fumul de ţigară permite dezvoltarea unor specii de bacterii care iubesc mediul sărac în oxigen. Altele decât cele din cavitate orală ale unui nefumător.
Ce poate face medicul dentist?
Speciile agresive bacteriene ajung în straturile profunde ale parodonțiului – care înseamnă, din nou, gingie, ligamentele dinţilor şi osul alveolar. Ce poate face medicul dentist?
Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolara: "Întâi trebui făcut un detartraj foarte atent atât supra-gingival cât şi tartrul vizibil dar mai ales sub-gingival când trebuie să folosim metode de magnificatie- lupe sau microscop să fim siguri că am curate tot tartrul".
Alex Pintilie, medic chirurgie dento-alveolara: "Una din indicaţiile laserului în stomatologie este în tratarea ţesutului moale, este foarte activ pe părţile moi ale cavităţii bucale".
Laserul tratează şi cauterizează simultan ţesutul moale. De asemenea, sterilizează zona afectată.
Dar, facă fumatul rămâne, agresiunea nu dispare. Adică boala parontontală nu are cum să dispare în ciuda tratamentelor medicale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!