Fumatul, efecte dezastruoase asupra cavității bucale. Sfaturile dentiștilor


Ultimul update: Vineri 28 Iunie 2019 09:38
Data publicarii: Vineri 28 Iunie 2019 08:25
Categorie: CSID

Fumatul cronic - care este o boală, potrivit medicilor de toate specialităţile - determina valori mai mari ale proteinei C reactive în sânge.

Aceasta este produsă de ficat şi își semnalează prezența atunci când în organism există o inflamație acută. Efectele sunt dezastruoase la nivelul vaselor mici de sânge.

Fumatul determină toate vasele de sânge se se contracte. Cea mai mare afectare o vedem la nivelul vaselor extrem de mici. Luăm exemplul gingiei.

De fapt, în cavitatea orală, fumatul afectează dramatic 3 structuri: gingie, ligamentele şi osul alveolar care, împreună, formează aşa numitul parodonțiu.

Fumul de ţigară depăşeşte capacitatea de apărare a gingiei – apărare care se face tocmai prin vasele de sânge. Apare inflamaţia gingivală - ca reacţie de luptă.

Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolara: "Are o evoluţie lentă şi, din păcate, fără semne foarte zgomotoase, de multe ori pacientul nu conştientizează aceste semne sau ignoră şi se prezintă la cabinetul stomatologic când e prea târziu".

În plus, nivelul crescut dioxid de carbon din fumul de ţigară permite dezvoltarea unor specii de bacterii care iubesc mediul sărac în oxigen. Altele decât cele din cavitate orală ale unui nefumător.

Ce poate face medicul dentist?

 

Speciile agresive bacteriene ajung în straturile profunde ale parodonțiului – care înseamnă, din nou, gingie, ligamentele dinţilor şi osul alveolar. Ce poate face medicul dentist?

Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolara: "Întâi trebui făcut un detartraj foarte atent atât supra-gingival cât şi tartrul vizibil dar mai ales sub-gingival când trebuie să folosim metode de magnificatie- lupe sau microscop să fim siguri că am curate tot tartrul".

Alex Pintilie, medic chirurgie dento-alveolara: "Una din indicaţiile laserului în stomatologie este în tratarea ţesutului moale, este foarte activ pe părţile moi ale cavităţii bucale".

Laserul tratează şi cauterizează simultan ţesutul moale. De asemenea, sterilizează zona afectată.

Dar, facă fumatul rămâne, agresiunea nu dispare. Adică boala parontontală nu are cum să dispare în ciuda tratamentelor medicale.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

La ce trebuie să fiţi atenţi dacă optați pentru fațetele dentare. Sfaturile medicilor
La ce trebuie să fiţi atenţi dacă optați pentru fațetele dentare. Sfaturile medicilor
FULLSCREEN
Fumatul, efecte dezastruoase asupra cavității bucale. Sfaturile dentiștilor
  • /

Sursa: CSID

analize spital sange
Cum avem grijă de rinichii noştri până la finalul vieţii. Recomandările medicilor
Greşeala pe care o facem atunci când folosim beţişoarele de urechi
Campanie online din România, premiată la festivalul de creativitate Cannes Lion 2019
Fumatul, efecte dezastruoase asupra cavității bucale. Sfaturile dentiștilor
Cum putem salva viața unui bolnav de leucemie. Gestul nu doare, nu costă, nu ia mult timp
La ce trebuie să fiţi atenţi dacă optați pentru fațetele dentare. Sfaturile medicilor
scabie
Cum se transmite scabia. Este o boală infecţioasă des întâlnită în acest sezon