Cum se manifestă anemia la bebeluși. Recomandările medicilor


Ultimul update: Miercuri 05 Iunie 2019 09:44
Data publicarii: Miercuri 05 Iunie 2019 07:41
Categorie: CSID

În primul an de viaţă, pediatrii se asigură că organismul bebeluşilor primeşte aportul corect de fier ca să excludă anemia feriprivă. Vorbim despre o afecțiune care poate limita dezvoltarea cognitivă ulterioară.

Valorile hemoglobinei. Iată la ce se uită un pediatru care caută să evalueze obiectiv hrana sugarului ori a unui copil. Sunt sub pragul minim? Există riscul ca cel mic să sufere de anemie feripriva. Carența de fier înseamnă şubrezirea apărării imunitare. Efectele sunt pe termen lung.

Prof. dr. Doina Pleşca, medic primar pediatru: "Fiecare gram de hemoglobină sub valoarea normală reduce cu 2 procente coeficientul intelectual şi atunci trebuie să vedem cât de importantă este această carenţă nutriţională."

Dr. Irina Costache , medic specialist pediatrie: "Anemia are consecinţe atât pe termen scurt şi vorbim de un copil obosit, palid, care are o rezistenţă scăzută la infecţii, dar şi pe termen lung - e afectată dezvoltarea lui cognitivă."

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, pentru primele şase luni din viaţa unui copil, alăptarea exclusivă la sân. Hrana primită de la mama asigura toate necesităţile sugarului.

Din luna imediat următoare, bebeluşului îi cresc nevoile nutriţionale. În acelaşi timp, în mod normal, laptele matern scade în componenţa numită fier hemic. Aici intră în rol diversificarea.

Dr. Irina Costache, medic Specialist Pediatrie: "Există o obişnuinţă a mămicilor în ultima perioadă să cumpere aşa ziele pseudo-cereale// cerealele obişnuite nu sunt potrivite copiiilor de vârsta mică, nu au fost cultivate pt ei, nu sunt îmbogăţite cu micronutrienti. Pentru o dezvoltare normală cerealele imbogatie cu fier, cele fortifiate sunt ceea ce le trebuie copiilor. "

Alimentele fortifiate, precum cerealele speciale pentru sugari vin în ajutor.

Dr. Irina Costache, medic specialist pediatrie: "Sunt studii care spun că în România aproape 50% dintre sugari cu vârste peste 6 luni dezvoltă anemie feriprivă indiferent de felul cum a fost făcută diversificarea."

Aşadar, fie că vorbim de diversificarea clasică, auto-diversificare sau diversificarie mixtă, după 6 luni, sugarul trebuie să primească, alături de laptele matern, carne, ouă, brânză dulce, legume, fructe şi cereale. Sunt în jur de 30 de vitamine şi minerale de care bebeluşii au nevoie. Dintre ele, fierul are o importanţă aparte: se găseşte în puţine dintre ele şi este greu de absorbit.

Dr. Irina Costache, medic specialist pediatrie: "Cereale fortifiate sunt cereale special cultivate pt copii, îmbogăţite cu micronutrienti esenţiali, adică cei pe care organismul nu îi poate primi decât din exterior şi aici menţionăm fierul// vitaminele din grupul B, zincul. Le găsim în cantităţi suficiente, într-un volum foarte mic.Trebuie să ţinem cont de faptul că un stomacul unui copil are un volum redus/ într-o cantitate mică putem obţine o cantitate mare de nutrienţi folosind cerealele îmbogăţite cu fier."

Nu uitaţi, aşadar, de stropul de raţiune atunci când porniţi procesul de diversificare. Cel mic are nevoie de macronutrienti pentru a creşte dar în aceeaşi măsură are nevoie de vitamine şi minerale esenţiale pentru a se dezvolta sănătos. Şi toate acestea într-un volum limitat de capacitatea stomacului sau mic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Cum ne pregătim pielea, părul și ochii pentru expunerea la soare. Sfaturile medicilor
Cum ne pregătim pielea, părul și ochii pentru expunerea la soare. Sfaturile medicilor
Motivul pentru care soarele influențează îmbătrânirea pielii
Sunt suficiente doar 48 de ore pentru pierderea unui dinte. Ce greşim când ne spălăm pe dinţi
Vacanţele pot să aducă neplăcuţii paraziţi care se instaleza în păr: păduchii. Cum scăpăm de ei
O pisică lângă fiecare copil. Motivul pentru care medicul ne dă acest sfat
Cum ne pregătim pentru vacanță. Proceduri de înfrumusețare pentru începutul verii
Importanța vitaminei D în organism și cum o obținem de la soare fără să ne ardem pielea
CSID Adrian Nartea
Adrian Nartea, de la instructor de squash, la actorie. Cum se pregătește pentru serialul Vlad