Cum se investighează corect şi complet anemia feriprava, cauzată de deficiența de fier
Anemia feripriva nu este o boală hematologică, ci un posibil efect al unei pierderi de sânge. De aceea, în cazul unei anemii confirmate veţi primi recomandarea să verificaţi tubul digestiv ori aparatul genital, în cazul femeilor la vârsta fertilă.
Anemia înseamnă scăderea valorii hemoglobinei din sânge. Hemoglobina transportă oxigenul din aer prin tot organismul.
Valoare scăzută a hemoglobinei plus - pe analizele de sânge - indice eritrocitar mic - înseamnă anemie prin deficit de fier. Analizele uzuale se completează cu testul numit feritina, care evaluează tocmai depozitele de fier din organism.
Anemia feripriva e un simptom. Şi nu o boală. Pierdeţi sânge. În cazul femeilor, chiar dacă vorbim de un proces fiziologic - menstruaţia - fluxul mare de sânge poate să arate boli ginecologice. Sau endocrine. Anemia cere consultaţie ginecologică sau endocrinologică.
În cazul ambelor sexe, anemia feripriva implică verificarea stomacului şi a colonului.
Stomacul, dar colonul pot să piardă sânge în cantităţi mici, dar constante. Din păcate, inclusiv cancerele determină acest simptom.
Fierul ajunge în organism prin ceea ce mâncăm. Doar produsele de origine animală conţin aşa numitul fier hemic, singurul pe care putem să îl asimilăm. Frunzele, inclusiv spanacul, nu au fier care să poată fi folosit de către organismul uman. Ţineţi cont de acest detaliu chimic când vă compuneţi o masă. Carenșa de fier înseamnă şubrezirea apărării imunitare.
Şi nu luaţi fier prin mese copioase! O felie subţire de carne, o felie de brânză, un ou sunt de ajuns:
Va apuca somnul după o masă? Propriul organism vă spune să îi daţi mai puţine alimente.