Cum pastrati toti nutrientii din cerealele integrale. Metodele recomandate de nutritionisti

×
Codul embed a fost copiat

Consumati zilnic cereale integrale. Fac parte din categoria alimentelor de baza, alaturi de legume, fructe si lactate fermentate.

Vreti sa beneficiati de toti nutrientii din cerealele integrale? Atunci consumati fulgii presati la rece.

In plus, pastrati boabele de cereale ca atare pe o perioada mai lunga de timp si nu sub forma de faina. Aceasta deoarece faina se oxideaza mai repede.

Cerealele fac parte dintre alimentele care ar trebui consumate zilnic, alaturi de legume, fructe si produse lactate fermentate. Cele mai bune sunt boabele integrale fierte. Ulterior, acestea pot fi consumate cu fructe uscate, putina miere, scortisoara.

Dr. Serban Damian, nutritionist: "Englezii fac poridge care se face din boabe de ovaz pur si simplu. Sunt doar fierte. Fierberea le face mai usor de mestecat si de digerat".

Citește și
Analize
Ce afectiuni pot ascunde tremuratul sau membrele amortite. Sfaturile medicilor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

A doua metoda corecta de preparare este sa fierbeti faina integrala din orez, mei, hrisca, grau, secara, ovaz sau porumb. Cu o singura mentiune, valabila pentru toate tipurile de faina.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: "Se poate face faina din cereale si e preferabil ca aceasta faina sa se faca in casa pentru ca, la 8 zile dupa ce a fost facuta, faina incepe sa se oxideze, deci nu e indicat sa cumpar faina de orez, de hrisca gata procesata".

Faina se obtine instantaneu intr-o risnita de cafea. Mai usor de consumat sunt fulgii de cereale integrale. Exista metode care proceseaza boabele prin presare la rece si astfel le mentin calitatile.

Dr. Serban Damian, nutritionist: "Daca ne referim la cerealale integrale, de mic dejun, acestea pot fi procesate minimal, respectiv zdrobite. Ceea ce inseamna interventie mecanica care nu modifica in niciun fel valoarea nutritiva si acestea ar fi cea mai buna alegere".

Cerealele pot fi pur si simplu zdrobite sau produse printr-un proces numit extruziune. Practic, boabele sunt amestecate cu apa si transformate intr-o pasta. Apoi, la presiune mare, sunt modelate in fulgi. Metoda nu mentine in totalitate calitatea cerealelor. Si cerealele expandate isi pierd din proprietati.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cronoterapia - tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Ce trebuie sa stie bolnavii cronici
Cronoterapia - tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Ce trebuie sa stie bolnavii cronici

Tineti cont de regulile cronoterapiei daca aveti o boala cronica. Adica luati medicamentele exact in momentul in care au maximum de eficienta, cu minimum de efecte secundare.

Ce afectiuni pot ascunde tremuratul sau membrele amortite. Sfaturile medicilor
Ce afectiuni pot ascunde tremuratul sau membrele amortite. Sfaturile medicilor

Simtiti ca va amortesc degetele sau ca uneori va tremura? Mergeti la medic, deoarece simptomele pot ascunde probleme neurologice. Daca aceste senzatii apar in timpul activitatilor sportive, opriti-va.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.