Cum pastrati toti nutrientii din cerealele integrale. Metodele recomandate de nutritionisti
Consumati zilnic cereale integrale. Fac parte din categoria alimentelor de baza, alaturi de legume, fructe si lactate fermentate.
Vreti sa beneficiati de toti nutrientii din cerealele integrale? Atunci consumati fulgii presati la rece.
In plus, pastrati boabele de cereale ca atare pe o perioada mai lunga de timp si nu sub forma de faina. Aceasta deoarece faina se oxideaza mai repede.
Cerealele fac parte dintre alimentele care ar trebui consumate zilnic, alaturi de legume, fructe si produse lactate fermentate. Cele mai bune sunt boabele integrale fierte. Ulterior, acestea pot fi consumate cu fructe uscate, putina miere, scortisoara.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Englezii fac poridge care se face din boabe de ovaz pur si simplu. Sunt doar fierte. Fierberea le face mai usor de mestecat si de digerat".
A doua metoda corecta de preparare este sa fierbeti faina integrala din orez, mei, hrisca, grau, secara, ovaz sau porumb. Cu o singura mentiune, valabila pentru toate tipurile de faina.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: "Se poate face faina din cereale si e preferabil ca aceasta faina sa se faca in casa pentru ca, la 8 zile dupa ce a fost facuta, faina incepe sa se oxideze, deci nu e indicat sa cumpar faina de orez, de hrisca gata procesata".
Faina se obtine instantaneu intr-o risnita de cafea. Mai usor de consumat sunt fulgii de cereale integrale. Exista metode care proceseaza boabele prin presare la rece si astfel le mentin calitatile.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Daca ne referim la cerealale integrale, de mic dejun, acestea pot fi procesate minimal, respectiv zdrobite. Ceea ce inseamna interventie mecanica care nu modifica in niciun fel valoarea nutritiva si acestea ar fi cea mai buna alegere".
Cerealele pot fi pur si simplu zdrobite sau produse printr-un proces numit extruziune. Practic, boabele sunt amestecate cu apa si transformate intr-o pasta. Apoi, la presiune mare, sunt modelate in fulgi. Metoda nu mentine in totalitate calitatea cerealelor. Si cerealele expandate isi pierd din proprietati.