Cat de importanta este alimentatia iin timpul adolescentei. Dereglarile functionale grave ce pot aparea la aceasta varsta
Sa fie indepedenti - este cea mai buna atitudine in privinta adolescentilor pentru dezvoltarea lor psihica. In aceasta perioada insa, libertatea n-ar trebui sa se manifeste si in privinta alegerii meniurilor.
Invariabil, preferintele copiilor vor contine zahar ori grasimi din plin. Este foarte important pentru adolescenti sa manance acasa, la mama si la tata. Anatomia e de partea noastra.
Petruta Gheorghe, psiholog: "Jocul e elementar pentru fiinta umana, toti puii animalelor de joaca, copiii prin joaca invata. Umorul e un joc evoluat, pentru ca il punem in forma gandirii."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In perioada copilariei, creierul uman invata doar prin joaca. Cea mai eficienta: joaca alaturi de parinti. Astfel se creeaza atasamentul primar, structura pe care se vor aseza cunostintele ulterioare.
In adolescenta, locul gadilaturilor si al pupaturilor este luat de umor. De fapt, un joc de cuvinte sau idei. O modalitate de a sublinia ca severitatea parintelui nu are ce cauta in educatie. In ciuda credintelor populare.
Petruta Gheorghe, psiholog: "Parintii foarte severi poate ca au propriile lor probleme si sunt in mare masura si oameni foarte tristi. E de elaborat pentru fiecare in parte ce face cu tristetea lui."
Dar tristetea manifestata sub forma de severitate il impiedica pe cel mic sa faca exact ceea ce asteptati de la el - sa invete. Perioada adolescentei este si asa grea, nu are nimeni nevoie sa o resimta si mai si.
O metoda este ca parintii sa lase interidictiile deoparte si sa apeleze la informatii.
In acest context plasam hrana. In cei patru ani de adolescenta apar dereglari functionale, pentru ca organele cresc rapid. Pancreasul bombardat cu chipsuri, dulciuri si produse fast-food va produce mai multa insulina. Se va dezvolta, astfel, rezistenta la aceasta substanta. Nimic altceva decat o faza premergatoare diabetului.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Adolescentul castiga in greutate, aceasta rezitenta la insulina se accenteaza."
Ideal pentru adolecenti este sa manance la mama si la tata. Mese proteice, formate din carne, oua sau branzeturi, plus salate. Astfel, organele lor interne vor avea cu ce sa se contruiasca.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Adolecentii, mai ales cei care se ingrasa, au si tendinta sa fie hipertensivi. S-au facut studii recente in care s-a legat ca obezitatea la adolescenta creste riscul de depresie la viata adulta."
Il vedeti ca ia proportii? Adresati-va neaparat unui medic. Totodata, ingrijiti-va sa nu piarda noptile. Privarea de somm la aceasta varsta, activeaza mecanisne neurohormonale care cresc secretia de cortisol, un hormon al stresului. Inevitabil, apare ingrasarea.
Un copil de 14 ani are nevoie de aceste informatii despre propria persoana.