Beneficiile iaurtului. Cum se prepară în condiții industriale

×
Codul embed a fost copiat

Încins la o sută de grade, apoi răcit brusc, amestecat cu bacterii prietenoase și ținut la cald să se prindă, laptele este, la fel ca acum 3.500 de ani, materia primă pentru iaurt.

Un borcănel de iaurt simplu pe zi - fără adaos de zahăr- vine la pachet cu energie, vitamine și proteine cât un sendviș!

Dar, spre deosebire de vremea când bunicile noastre făceau în casă iaurt și îl țineau în vase de lut, cel fabricat industrial trece printr-un proces aproape integral automatizat și supravegheat permanent. Veți vedea imediat că, în zilele noastre, smântâna, iaurtul și brânza de casă se fac "din butoane", fără ca tehnicienii din fabrică să aibă contact cu produsele.

Iaurtul făcut în casă, pentru copii sau doar pentru gustul plăcut, nu este de fapt mare inginerie. De câțiva ani, site-urile tip Plafar oferă fermenți sub formă de praf și granule, pentru chefir și sana. Este punctul de start al rețetei, alături de o sticlă cu lapte integral. De preferat, de țară, nu din magazin.

Avem nevoie doar de un plic de fermenți, adică de 25 de grame, pe care îi amestecăm cu un litru de lapte. După însămânțare - pentru că așa se numește acest proces simplu, veți încălzi lichidul la 40 și ceva de grade... Pe vremuri, indicația suna cam așa: cât să poți ține degetul în el, fără să te frigă. Turnați-l direct în borcane, pe care le lăsați în bucătărie, de preferat învelite cu un prosop că să le țină la cald cât mai mult timp. După 8 ore, pot fi puse în frigider, iar iaurtul e gata prins și delicios după încă o zi!

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

E drept, de rezultatul final sunteți singurul responsabil și dacă iaurtul nu iese riscați cel mult o durere de burtă. În acest timp, să faci două tone de iaurt, smântână și brânză pe zi presupune să ai un sistem de o strictețe absolută, cu un circuit controlat din butoane.

Adriana Stere, corespondent: „Știți care este un foarte bun indicator al siguranței produsului lactat fabricat industrial? Faptul că din acest moment, când începe mulsul, și până când deschideți acasă recipientul cumpărat din magazin, niciun om nu are contact cu laptele. Totul se întâmplă prin astfel de conducte. De aici laptele pleacă în tancuri și mai departe în fabrica de procesare.”

Dacă acasă ați dat laptele în foc înainte să începeți să faceți iaurt, probabil că cea mai grea parte a fost să curățați aragazul. În cazul nostru, orice eroare ar crește riscul de contaminare cu germeni, așa că sistemul e aproape automat.

Diana Crișan, director de calitate: “Este o fierbere industrială. Prin țevile astea avem lapte care circulă între utilajul de pasteurizare și cel de separare. Tot intrând și ieșind prin mai multe etape de încălzire, iar una din celelalte etape este cea de separare. Aici se separă laptele de smântână, adică se face smântânirea laptelui. Coloana vibrează. Țevile nu sunt chiar fierbinți, dar sunt foarte calde.”

Materia primă nu intră în contact cu aerul, cu mâna operatorului, nimeni nu poate să intervină, să atingă sau să contamineze in vreun fel. Nu amestecăm cu lingura de lemn, cum făcea bunica.

Scoatem smântâna din lapte până ajungem la un procent de 1,5% grăsime. Este în timpul procesului și nu avem voie să atingem absolut nimic. Se face o umplere aseptică, deci în condiții sterile, de igienă maximă. În mod normal, laptele integral, muls de la văcuțe, are 3,5% grăsime.

Poți să simți că miroase foarte frumos a lapte fiert. Îl poți folosi pe post de probiotic, din cauza faptului că este foarte cald, iar în stomac va ajunge și va interacționa cu flora intestinală și va face lucruri bune acolo.

Valabil și pentru chefir. Se îmbuteliază la cald, în cantități și cu procent de grăsime bine fixate.

Următorul popas e camera de termostatare, unde sunt 32 de grade. Aici se întâmplă magia. Fermenții coagulează laptele și îl transformă în iaurt, iar smântână devine compactă. Lactatele stau însă aici numai câteva ore. Mai e nevoie doar să fie răcite și sunt gata să fie trimise spre piață.

Indiferent ce alegeți - preparare industrială sau artizanală - nu uitați că lactatele sunt alimente "vii". Fermenții lucrează chiar și în frigider, și nu e nevoie să fii specialist să îți dai seama dacă smântâna sau laptele bătut au gustul optim sau au prins bacterii sălbatice, care au deturnat fermentarea.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală

Fară produse lactate fermentate - după intervenții chirurgicale la nivelul cavitații orale. Aceasta deoarece bacteriile, bune de altfel, pot produce tulburări în vindecarea rănilor.

Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină
Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină

La începutul sarcinii, tiroida fetală nu funcționează. Pentru o bună dezvoltare a fătului, acesta trebuie să ia hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă mama are o problemă, și el suferă.

CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși
CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși

CSID. Ne palpăm ganglionii în zona gâtului, axilă ori inghinal. Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată. Şi vă recomandăm să îi palpaţi când sunteţi la duş.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.