Angela Merkel nu-si schimba politica de primire a migrantilor si cere cote europene permanente: Viitorul Schengen e in joc

Ultima actualizare: 28-11-2015 06:57
Angela Merkel

Angela Merkel si-a sustinut miercuri in fata Bundestagului politica usilor deschise fata de migrantii extracomunitari, in pofida criticilor interne si externe, ea reafirmand totodata ca doreste sa fie instituite cotele permanente.

“Obiectivul nostru este sa reducem numarul refugiatilor”, a indicat sefa guvernului de la Berlin, adaugand insa ca se opune ideii inchiderii granitelor pentru migranti, in opinia ei, Germania, ca putere economica europeana, avand datoria sa-i protejeze pe cei care fug de conflictele din Orientul Mijlociu, Africa si Asia, relateaza Agerpres.

Referindu-se la pericolele teroriste in contextul recentelor atacuri de la Paris, Angela Merkel a admis ca amenintarea terorista in Germania este ridicata, dar a apreciat ca cel mai bun raspuns care poate fi dat teroristilor este ca viata sa se desfasoare normal. “Noi, europenii, vom arata ca viata noastra libera este mai puternica decat orice teroare”, a spus ea in fata parlamentarilor germani.

In discursul ce a durat 40 de minute, Angela Merkel a raspuns si criticilor celor care au atras atentia ca valul de migranti a evidentiat deficientele spatiului de libera circulatie Schengen, in viziunea ei solutia fiind adoptarea unor noi cote obligatorii de refugiati, care sa fie permanente. “O distribuire a refugiatilor in functie de potentialul economic si de alte criterii (...) si disponibilitatea pentru un mecanism permanent de distribuire (...) vor determina daca spatiul Schengen va rezista pe termen lung”, a apreciat cancelarul german.

Dupa ce la Consiliul european Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 22 septembrie s-a decis impartirea a 160.000 de migranti prin cote obligatorii intre statele UE, Angela Merkel a declarat ca aceasta decizie a fost doar un “prim pas” catre adoptarea unor cote permanente pentru redistribuirea automata a tuturor migrantilor ce vor veni de acum inainte in Europa. Potrivit autoritatilor din Bavaria (statul unde sunt inregistrati solicitantii de azil), numarul migrantilor care au ajuns anul acesta in Germania a trecut pragul de 900.000. Pe langa resentimentele provocate in randul populatiei germane, acest aflux a creat tensiuni si in coalitia guvernamentala de la Berlin. Premierul Bavariei, Horst Seehofer, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, a somat-o saptamana trecuta pe sefa guvernului de la Berlin sa ia urgent masuri de limitare a numarului migrantilor, dupa ce i-a mai dat recent doua ultimatumuri ramase fara efect. Potrivit estimarilor Comisiei Europene, pana in anul 2017 circa trei milioane de migranti arabi, africani si asiatici vor ajunge in Europa.

Angela Merkel a sustinut discursul in fata Bundestagului inainte de a pleca la Paris, unde premierul francez Manuel Valls a declarat anterior ca Uniunea Europeana trebuie sa limiteze primirea migrantilor. “Europa trebuie sa spuna ca nu mai poate primi atat de multi imigranti, acest lucru nu este posibil”, a indicat Valls in timpul unei intalniri cu presa, el insistand ca UE trebuie sa-si consolideze controlul la frontierele externe, altfel “oamenii vor spune: “Ajunge cu Europa!”".
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO