Milioanele de musulmani din Hexagon se tem sa nu fie stigmatizati dupa oroarea comisa in numele Profetului, la Charlie Hebdo

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 12 Ianuarie 2015 06:57
Data publicarii: Vineri 09 Ianuarie 2015 13:22
Categorie: Charlie Hebdo

Comunitatea internationala nu-si revine din socul provocat de atacul care a decimat redactia Charlie Hebdo. Occidentalii si mai ales francezii, laici prin definitie, nu inteleg cum pot atrage cateva caricaturi o asemenea riposta.

Pe de alta parte, milioanele de musulmani din Hexagon se tem sa nu fie stigmatizati in bloc, dupa oroarea comisa in numele Profetului.

Dupa toate aparentele, atacatorii au navalit miercuri in redactia revistei satirice ca sa-i pedepseasca pe jurnalisti ca au caricaturizat pe Profetul Mohammed, dupa ce au facut-o de-a lungul timpului cu simbolurile oricarei religii.

Mubin Shaikh, fost jihadist: "Preceptele islamice te indeamna sa-l iubesti pe Profet mai mult decat pe propriii parinti. Daca cineva iti insulta mama, o sa simti impulsul sa ripostezi. Cei mai multi n-o facem pentru ca am avea probleme, am fi arestati. Pentru acesti indivizi, asta nu conteaza. Daca Profetul a fost insultat, se simt indreptatiti sa atace".

Mubin Shaikh stie despre ce vorbeste. El insusi fost jihadist a facut la un moment dat o intoarcere de 180 de grade si a inceput sa lucreze pentru serviciile secrete canadiene.

In schimb, nici vorba sa se lepede de integrism un cleric musulman din Marea Britanie. El a semnat in USA Today un controversat editorial in care argumenta ca musulmanii au obligatia sa-l apere pe Profet.

Anjem Choudary, cleric musulman radical: "Daca vobim de oameni nevinovati, atunci sa vorbim si de Irak, Siria, Afganistan, sa vorbim de ce face CIA, de inchisoarea de la Guantanamo. Musulmanii doar reactioneaza la asta".

Publicarea in USA Today a unor asemenea opinii a atras un val de indignare.

"E ca si cum i-ai da drept replica lui Hitler", au comentat unii. De altfel, clericului britanic ii raspund polemic chiar coreligionari ai sai.

Egiptean stabilit in Franta: "Cine a facut asta s-a exclus din Islam. Daca te simti insultat de niste vorbe riposteaza tot cu niste vorbe."

Nici macar nu e vorba neaparat de credinta religioasa ofensata, sustine fostul juhadist Mubin Shaikh. Unii dintre aliatii sai de odinioara, spune el, folosesc Islamul drept scuza ca sa ucida.

Mubin Shaikh, fost jihadist: "Sunt indivizi care au o predispozitie pentru violenta. Lor le e mult mai usor sa comita asemenea acte".

Sa devina tapi ispasitori e un cosmar trait adesea de musulmani.

Antoine Basbous, analist politic franco-libanez: "Daca musulmanii sunt stigmatizati, ei pot bascula in tabara radicalilor. Iar daca se alatura fanaticilor, atunci vor fi stigmatizati. Asadar, miza e pastrarea unui echilibru, a respectului recirpoc. Trebuie ca musulmanii din Franta sa impartaseasca sentimentul national de oroare in fata acestei crime".

Ce se intampla cu supravietuitorii redactiei Charlie Hebdo. Insusi Arnold Schwarzenegger s-a implicat
Ce se intampla cu supravietuitorii redactiei Charlie Hebdo. Insusi Arnold Schwarzenegger s-a implicat
VIDEO PROTVPLUS.RO
Charlie Hebdo
Recompensa de 200.000 de dolari oferita de un politician din Pakistan pentru asasinarea proprietarului Charlie Hebdo
Charlie Hebdo amana publicarea urmatoarelor numere: "Angajatii nu se simt pregatiti, au nevoie de timp"
Patru barbati au fost inculpati si incarcerati in Franta in legatura cu atentatele de la Paris
Atentate teroriste dejucate in Franta. Cinci persoane au fost arestate dupa ce politia a gasit un depozit de explozibili
Atacurile teroriste din Paris. Patru barbati au fost deferiti justitiei, pentru a fi inculpati
Drapelul Frantei, ARS in Afganistan. In Pakistan, la protestele contra Charlie Hebdo s-au alaturat si crestinii
Europol
Europol: In Europa traiesc intre 2.500 si 5.000 de musulmani radicalizati. Dejucarea unor atentate, tot mai complicata
Manifestatie antiislam, in Danemarca. David Cameron: "Sa acceptam ca revistele pot publica lucruri ofensatoare"
The Telegraph: Armele folosite de teroristi in atacurile din Franta, POSIBIL fabricate in Romania
Redactorul-sef Charlie Hebdo: De fiecare data cand facem un desen cu Mahomed sau Dumnezeu, aparam libertatea religioasa
Chérif Kouachi a fost inmormantat, la fel ca si fratele sau, intr-un mormant anonim
Manifestatii in Africa, Orientul Mijlociu si Rusia contra Charlie Hebdo. 7 biserici incendiate in Niger. "Veti ajunge in iad"