"Tonic pentru creier". Bautura care a dus la aparitia primei Coca-Cola continea vin rosu Bordeaux si cocaina pura
Coca-Cola este bautura racoritoare care este savurata de oameni de pe tot globul. In 2012, de exemplu, mai bine de 1,8 miliarde de oameni din peste 200 de tari au baut Cola in fiecare zi.
Cand chimistul John Styth Pemberton, un farmacist local, a obtinut formula orginala a Coca Cola, in 1886, a numit-o "tonic pentru creier", iar in prima reclama aparuta la produs preciza ca te scapa de dependenta de morfina sau opium, scrie Daily Mail.
Pemberton s-a inspirat atunci cand a facut bautura de la o alta cunoscuta la vremea respectiva sub denumirea de Vin Mariani, creata de Angelo Mariani in 1863, un chimist din Corsica. Aceasta din urma era obtinuta din amestecul de vin rosu Bordeaux si cocaina pura, care era legala in majoritatea tarilor, in secolul al 19-lea.
Miscarea anti-alcool aparuta in Statele Unite s-a opus bauturii Vin Mariani, care a disparut de pe piata. Versiunea lui Pemberton nu continea alcool, ci era considerata o bautura racoritoare facute din sirop, acid citric, vanilie, scortisoara si alte doua ingrediente care i-au dat si numele de Coca-Cola: cofeina si frunza de coca.
Primul magazin in care s-a vandut Coca-Cola pentru prima data a fost o farmacie din Atlanta.