Povestea doctoritei diagnosticate cu leucemie a impresionat o natiune. Sute de romani au donat sange

23-12-2013 12:28


 Povestea doctoritei plecate in Franta, care a aflat ca are leucemie - difuzata in urma cu cateva zile de PRO TV - a impresionat sute de romani.

 Tot mai multi oameni au luat legatura cu rudele femeii pentru a se inscrie pe lista donatorilor de celule stem. Un transplant este singura sansa de salvare pentru Nora.

In urma cu o saptamana, PRO TV a difuzat stirea despre o campanie de donare de sange pentru testarea compatibilitatii de celule stem. Campania a fost initiata la seminarul greco-catolic din Oradea, de fratele medicului Nora Chifor care, plecata sa isi deschida un cabinet in Franta, a aflat ca sufera de leucemie.

Raspunsul oamenilor a fost impresionant: in doar cateva zile, numai in Oradea, zeci de persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzii, fiind de acord sa doneze, in cazul in care se vor dovedi compatibili cu un bolnav care are nevoie de transplant.
Nora, aflata in Franta, sub tratament, a fost extrem de emotionata de gestul pe care romanii il fac pentru ea si le transmite tuturor multumiri din suflet.

Ligia Burta, sefa Centrului Regional de Transfuzii din Oradea: "In urma apelului facut de doamna Chifor, iata ca aproximativ 40 de oameni si-au manifestat interesul, si-au manifestat dorinta de a deveni atat donatori de sange cat si de celule stem pentru compatibilizare si pentru un eventual tratament cu celule stem al Norei. Eu zic ca este un impact pozitiv, ca lumea deja simte."

In scurt timp, oameni din intreaga tara si-au oferit sprijinul.

"Spre surprinderea noastra am primit foarte multe telefoane de la oameni pe care nu i-am cunoscut, n-am stiut niciodata despre ei. Ne-au sunat din Bistrita, din Ploiesti, din Satu-Mare, din Alba, din Craiova sa ne intrebe unde ar putea sa mearga, sa doneze celule stem si sange. Este extraordinar", a spus Teodora Chifor, cumnata Norei.

"Nora, de regula, este o fire mai timida, nu prea ii place sa se manifeste in exterior despre ceea ce se intampla. Insa am ramas foarte surprins ca, atunci cand am vorbit cu ea, am simtit o emotie puternica si intr-adevar o bucurie ca, atat ea cat si altii in situatia ei, capata o gura de oxigen. Este surprinsa de modul in care prietenii se mobilizeaza pentru a da sansa, a da sansa la viata”, a spus Antoniu Chifor, fratele Norei.

Potrivit datelor inregistrate la Centrul National de Transfuzii, numai in ultima saptamana, aproape 300 de persoane si-au aratat dipsonibilitatea de a deveni donatori.

E nevoie insa de mult mai multi pentru ca numai aceia care sunt compatibili 100% cu bolnavii pot deveni in final donatori intr-un transplant cu sanse de reusita.

Diagnosticata cu leucemie, o tanara doctorita din Romania are nevoie de ajutor. Cum o poti ajuta
 

 

Tags: medic, leucemie, oradea,

VIDEO PROTVPLUS.RO