Orasul luminilor a devenit capitala fricii. Romanii care lucreaza in Paris vor sa vina acasa: "Au plecat toti, Turnul e gol"
Vinerea sangeroasa care a intunecat orasul luminilor a reusit sa transforme Parisul dintr-un oras viu, plin de turisti, intr-o capitala a fricii. Marile bulevarde, Montaigne ori Champs-Elysees, turnul Eiffel, dar si marile magazine, sunt acum pustii.
In locul forfotei s-a lasat o liniste dureroasa. Corespondentul Pro Tv, Alexandra Tanasescu, a stat de vorba, luni, cu o parte dintre romanii care traiesc acolo. Multi se gandesc serios sa se intoarca acasa.
Pe scarile Turnului Eiffel au urcat in fiecare an peste 5,5 milioane de turisti. Zilnic vedeai aici o mare de oameni. Acum locul este pustiu.
Reporter: Nu mai sunt turisti?
Turist: Exact.
Reporter: Ce o sa faceti?
Turist: Mergem in tara ce sa facem. Probabil o sa mergem acasa
Acesti romani isi castigau traiul din biletele de velotaxi-uri, care ii plimbau pe turisti prin Champ de Mars - parcul din fata turnului Eiffel ori pe Champs Elysses.
Furdui Florin: "Au plecat toti le e frica sa mai vina pe aici. De ce sa mai stam aici, e parcul gol, turnul gol."
Un marocan are de dat zeci de brelocuri cu turnul Eiffel, insa luni a stat degeaba cateva ore pe banca. Nimeni nu se gandeste la suveniruri. Toti cei care trec pe aici, grabesc pasul spre casa ori spre munca.
Reporter: Niciun ban azi?
Marocan: Nu, azi niciun ban. Vreau sa merg acasa, nu mai am munca nu mai am nimic.
Un alt roman stabilit in Paris de 20 de ani se afla vineri, in noaptea masacrului, intre Place de la Republique si sala Bataclan doua dintre locurile insangerate. Povesteste ca momentul, care i s-a parut intial doar un foc de artificii s-a transformat dramatic.
Roman: "Oameni panicati, masini de politie, armata, era deja un plan de securitate in Paris de o buna bucata de vreme de la Charlie Hebdo."
Dupa acea noapte neagra oamenilor le e frica sa mai iasa pe strazi, sa mearga la spectacole sau la teatru. Le este frica, pentru ca inamicul se plimba printre ei, spune Adrian Cioroianu, ambasadorul Romaniei la Unesco.
Adrian Cioroianu, ambsadorul Romaniei pe langa UNESCO: E vorba de o categorie de oameni, unii dintre ei traind aici si poate chiar si in acest moment plimbabdu-se in jurul nostru care nu se simt integrati in societatea franceza. E ceea ce presedintele Hollande numea "complici din interior" ai acestor teroristi.
"Franta este in razboi dar si razboiul este in Franta, spunea azi un analist militar francez. Problema este ca aici inamicul e invizibil. Asa se face ca acum cea mai iubita zona a Pparisului pare complet abandonata. Francezii promit insa ca lucrurile nu vor ramane asa si ca vor arata din nou intregii lumi ce inseamna cu adevarat sa pretuiesti viata” a relatat din Paris corespondentul PRO TV, Alexandra Tanasescu .
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, turnul eiffel, atentat, teroristi, teroare,
Dată publicare:
16-11-2015 19:00