Ghidul alegătorului pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Gestul care vă poate trimite la închisoare


Ultimul update: Sambata 23 Noiembrie 2019 19:38
Data publicarii: Sambata 23 Noiembrie 2019 19:38
Categorie: Alegeri Prezidentiale 2019

Duminică, peste 18 milioane de români sunt așteptați din nou la urne.

Urmează turul doi al alegerilor prezidențiale în urmă căruia se va decide președintele țării pentru următorii cinci ani. Regulile alegerilor sunt stricte și, ca să nu dați explicații mai târziu, nu intrați însoțiți în cabine și nu vă fotografiați votul pentru a-l posta pe paginile de socializare.

Turul doi al alegerilor prezidențiale se va organiza în aceleași secții ca în urmă cu două săptămâni. Urnele se deschid la ora 7 și, dacă sunteți în orașul de domiciliu, trebuie să mergeți la secția la care sunteți arondati și să aveți buletinul valabil. Pașaportul nu va ajută decât dacă sunteți în afara țării.

Dacă nu sunteți în localitatea de domiciliu la momentul votului puteți vota în orice altă secție pe listele suplimentare. În ambele cazuri însă, trebuie să prezențați actul de identitate operatorului de calculator, trebuie să semnați de prezență. La schimb, veți primi ștampila și buletinul de vot și trebuie să vă exprimați opțiunea. După ce ați votat, trebuie să introduceți buletinul în urnă și să nu uitați să predați ștampila de vot pentru a vă recupera buletinul.

Aveți dreptul să mai cereți un buletin dacă ați pus ștampila greșit, în afara spațiilor cu numele și sigla unuia dintre cei doi candidați. Primul va fi anulat.

Constantin Florin Mitulețu-Buică, președinte AEP: „Le recomand cetățenilor să vină din timp la secțiile de votare, astfel încât să nu existe cozi și dacă sunt cozi, procedura se poate prelungi vineri și sâmbătă, în străinătate, iar duminică procedura e identică și pentru țară și pentru străinătate până la ora 23.59."

Legea pedepseşte cu închisoarea orice formă de mită electorală. De aceea, e mai bine să nu vă pozați votul și să-l postați pe rețelele de socializare. S-ar putea considera că ați primit recompense în schimbul opțiunii exprimate.

Secțiile se închid la ora 21.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Iohannis 66,5%, Dăncilă 33,5%
REZULTATE OFICIALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Cand anunta BEC primele rezultate
Alegeri prezidențiale 2019, vot diaspora, turul 2. Prezența la urne: Aproape 360.000 de români au votat până la ora 22:00
VIDEO PROTVPLUS.RO