Doar 80.000 de români din străinătate s-au înregistrat ca să voteze la prezidenţiale

Ultima actualizare: 07-10-2019 13:46

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat propunerea MAE privind înfiinţarea a 444 de secţii de votare în străinătate pentru alegerile prezidenţiale.

Doar 38.944 de români s-au înregistrat pentru a vota la secţiile din străinătate şi 41.003, la votul prin corespondenţă. Înscrierile s-au terminat pe 15 septembrie.

Termenul final pentru stabilirea secţiilor de votare este 19 octombrie, iar până atunci MAE preconizează să suplimenteze numărul secţiilor din diaspora, pe măsură ce vor fi identificate spaţiile adecvate. La alegerile europarlamentare, numărul secţiilor din străinătate a fost de 441 şi în ţări precum Marea Britania sau Germania a fost aglomeraţie la secţiile de vot.

”Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, prin Hotărârea nr. 35/2019, propunerile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare privind sediile a 444 de secţii de votare din străinătate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, transmise de Ministerul Afacerilor Externe în data de 3 octombrie 2019”, anunţă AEP, conform news.ro.

Deocamdată pentru Franţa au fost propuse 8 secţii, pentru Germania - 84, în Italia - 22, Marea Britanie - 8, Spania - 37 de secţii, însă lista urmează să fie completată.

MAE a precizat că lista Secţiilor de votare va fi actualizată în perioada următoare. urmând să fie transmise către AEP noi propuneri pentru înfiinţarea de secţii de votare în străinătate, sub rezerva identificării de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României de spaţii adecvate şi obţinerea acordului statului de reşedinţă sau al autorităţilor locale.
Potrivit acestei hotărâri, Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor lua măsurile necesare, potrivit legii, pentru asigurarea condiţiilor logistice minimale pentru desfăşurarea votării în secţiile de votare prevăzute în anexă, precum şi pentru aducerea la cunoştinţa alegătorilor din străinătate a sediilor acestora.

De asemenea, hotărârea stabileşte că Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor lua măsurile necesare pentru a asigura comunicarea proceselor-verbale privind desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare prevăzute în anexă, către Autoritatea Electorală Permanentă, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, precum şi către formaţiunile politice care participă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, de îndată ce au fost întocmite.

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 10 noiembrie, iar cel de-al doilea în 24 noiembrie. Votul în strinătate se va desfăşura la fiecare tur pe parcursul a trei zile, 8, 9 şi 10 noiembrie, respectiv 22, 23 şi 24 noiembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO