Ion Iliescu explica succesul lui Klaus Iohannis. "A venit cu un mesaj nou, care a avut priza la public"

Ultima actualizare: 23-11-2014 06:51
Ion Iliescu

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, ca presedintele ales, Klaus Iohannis, a venit cu un mesaj nou, care a avut priza la public, el aratand ca prin votul dat, cetatenii au aratat ca vor si ceva nou.

Solicitat sa comenteze alegerea lui Iohannis ca sef de stat, Iliescu a raspuns: "Suntem la 25 de ani de la Revolutie. Regula jocului in politica este succesiunea si asta e un lucru sanatos. Trecerea de la o guvernare la alta, de la un partid la altul este jocul democratic si eu sper ca aceasta regula a jocului democratic sa fie benefica".

Intrebat cum vede diferenta la care a pierdut PSD, Iliescu a aratat ca nu partidul a fost cel care a pierdut alegerile.

"Nu partidul, ca nu au fost alegeri parlamentare in care intervin partidele. Intervin si persoanele si s-a vazut ca oamenii vor si ceva nou, o schimbare si deci Iohannis a venit cu un mesaj nou care a avut priza la public, la cetateni. Sunt lucruri firesti", a spus fostul presedinte.

Iliescu: Ponta, responsabil, dar nu singur, de rezultatul alegerilor. Nu e prima data, asta-i viata

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca Victor Ponta este primul responsabil de pierderea alegerilor prezidentiale, el aratand ca acesta isi va asuma vrand-nevrand esecul ca sef de partid si premier si ca partidul va trebui sa faca analize serioase si sa traga invataminte.

Intrebat daca principalul vinovat de esec este Ponta, Iliescu a raspuns: "Nu numai".

"Si el, dar nu numai, ca el isi asuma vrand-nevarnd si ca sef de partid, si ca sef de Guvern. E fara indoiala primul responsabil de treaba aceasta", a adaugat Iliescu.

Intrebat unde a gresit Ponta, Iliescu a raspuns: "Asta e viata, draga".

El a aratat ca pierderea consecutiva a alegerilor prezidentiale va trebui sa faca obiectul unei analize serioase in PSD.

"Asta e alta treaba (pierderea consecutiva a alegerilor prezidentiale, n.r.) Partidul va trebui sa traga concluzii. Asta am si propus - niste analize foarte serioase ca sa se traga invataminte, ce-i de facut pe mai departe", a spus Iliescu.

El a aratat ca nu este prima data cand PSD a pierdut alegerile prezidentiale si a aratat ca partidul trebuie sa invete din pierderi, ca si din victorii.

"Deci s-a pierdut. Nu-i prima data. Am mai pierdut si in '96, si cu Nastase, Geoana. Deci trebuie sa invatam si din victorii si din infrangeri. Asta e regula politica", a mai spus Iliescu.

Iliescu: E posibil sa fie si alegeri anticipate; pot fi solutii diverse

Ion Iliescu a spus ca ramanerea lui Victor Ponta si a PSD la guvernare trebuie sa faca obiectul unei analize a partidului, iar schimbarea imediata nu este in interesul nici macar al celor "care ar trebui sa preia puterea", fiind posibile si anticipate.

Intrebat daca ar trebuie sa ramana Victor Ponta la guvernare, Iliescu a raspuns: "Nu pot eu sa spun, asta trebuie sa fie o analiza proprie a partidului".

Intrebat daca face bine partidului sa ramana la guvernare acum, Iliescu a precizat: "Nu stiu, vom vedea".

"Deocamdata o schimbare imediata nu e in interesul nici macar al celor care ar trebui sa preia puterea. Cine sa o faca? E o majoritate parlamentara, deci lucrurile nu se judeca numai prin dorinta...Iar ei nu sunt pregatiti pentru asa ceva. Iohannis a spus-o chiar foarte clar ca nu au niciun interes sa vina la Guvern, nici nu au forta necesara, nu au reprezentare parlamentara. E un joc mai complicat", a spus Iliescu.

Intrebat daca in cateva luni e posibil sa se schimbe majoriatea parlamentara, Iliescu a raspuns: "E posibil sa fie si alegeri anticipate. Altminteri in 2016 oricum vor fi alegeri".

Intrebat daca e o varianta buna sa fie anticipate, Iliescu a precizat: "Nu stiu. Deci pot fi solutii diverse".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO