„Statul degeaba” - CNIT, o instituție care stă pe o avere uriașă și unde nu se întâmplă nimic

×
Codul embed a fost copiat

„Statul degeaba”, partea I. Există locuri de muncă la stat în care funcționarii sunt plătiți fără să facă nimic. Nici instituțiile nu lasă nimic în urmă, nu construiesc, nu aprobă, nu fac planuri.

Este un stil de viață susținut de sume importante, lună după lună. Și nu este vorba doar despre plăți pentru oameni, echipamente sau utilități care nu aduc nimic util oamenilor acestei țări.

An după an, prin astfel de instituții în care se stă, România pierde timp, oportunuități de a se dezvolta, ignoră planuri pe termen lung pentru oameni, încetinește modernizarea statului.

Alex Dima a vizitat mai multe dintre aceste locuri. Începem la CNIT.

Ce ar trebui să se întîmple acolo și ce se întâmplă, de fapt 

Alex Dima, „România, te iubesc!”: „CNIT - Centrul Național de Învăţământ Turistic. Acţionar este statul, prin Ministerul Economiei. Se ocupă de cursuri pentru bucătari, ospătari, cameriste. Sau cel puţin, aşa ar trebui să se întâmple”.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

În ultimele luni, am vizitat CNIT de mai multe ori. De fiecare dată, sălile de curs erau pustii. Instituţia are 19 angajaţi cu şefi numiţi politic. Până de curând, la conducere a fost Cristian Petrescu, fost deputat, fost ministru al Turismului şi preşedinte PMP Bucureşti. În toamna anului trecut, i-am solicitat un interviu, dar nu a vrut să răspundă în faţa camerei de filmat, ci doar în scris. La birou, l-am găsit atunci pe directorul adjunct, Florin Cotorobai, şi el numit pe funcție, fără niciun concurs.

Alex Dima: „Este o numire politică?”
Florin Cotorobai, director adjunct CNIT: „Ăăăă...”

Cotorobai nu are pregătire în turism. A lucrat în vânzările de băuturi alcoolice.

Florin Cotorobai: „Am intrat în toate hotelurile, în toate restaurantele. Nu ştiu dacă se poate contoriza într-un fel. Pe studii, nu, dar ce se întâmplă acolo, da.”

Înaintea alegerilor din 2020, Cotorobai, bugetar, a împrumutat partidul condus de Victor Ponta cu 400 de mii de lei.

Alex Dima: „Adică aţi împrumutat PRO România cu 400 de mii de lei”.
Florin Cotorobai: „Da”.
Alex Dima: „De ce? Cum?”
Florin Cotorobai: „Un suport. Dacă dumneavoastră m-ați fi rugat să fac acelaşi lucru şi eram prieteni, l-aş fi făcut fără nicio problemă, atâta timp cât eu sunt prieten cu dumneavoastră şi îmi solicitaţi acest lucru”.
Alex Dima: „De unde aţi avut atâţia bani să împrumutaţi un partid politic?”
Florin Cotorobai: „Am împrumutat şi eu la rândul meu”.

CNIT stă pe o avere uriaşă 

Conform raportului administratorilor, CNIT stă pe o avere uriaşă, evaluată la 225.964.319 lei, clădiri şi terenuri într-o zonă extrem de scumpă a Capitalei. Unele dintre ele sunt pârloagă.

Averea CNIT este amplasată lângă Romexpo, în cea mai scumpă zona din Capitală. Peste 60 de mii de metri pătraţi de teren, două hoteluri, restaurant, baza de agrement, săli de cursuri, amfiteatru, toate moştenite din comunism.

Pe vremuri, CNIT avea mii de absolvenţi în fiecare an. În 1998, Centrul a încheiat cu o firmă privată un parteneriat pe 30 de ani, prin care a delegat administrarea bunurilor deţinute, cele două hoteluri, restaurantele şi terenul. Cota CNIT în asociere era de 40 la sută. În anii următori, contractul s-a prelungit până la 74 de ani, iar cota CNIT a scăzut la 15 la sută. Firma privată s-a angajat să investească în amenajarea celor două hoteluri.
În 2002, CNIT mai face face o afacere cu o altă firmă şi pune la dispoziţie toată baza materială pentru desfăşurarea cursurilor, săli, bibliotecă, amfiteatru şi multe alte spaţii. Firma privată se angajează să vină cu know-how pentru a dezvolta activitatea de formare profesională.

Ulterior, şi acest contract este prelungit până la 69 de ani. Cota de participare şi profit a CNIT este de 25%.

În 2020, Curtea de Conturi analizează activitatea CNIT şi ajunge la concluzia că Societatea "Centrul Naţional de Învăţământ Turistic” şi-a realizat obiectivul de activitate în proporţie de doar 2,4 la sută în 2017 şi 0,7 la sută în 2019, adică ani la rând n-a făcut nimic. Angajaţii şi-au luat însă salariile.

Ion Antonescu era director în acea perioadă.

Ion Antonescu, fost director al CNIT: „De ce mă filmaţi?”
Alex Dima: „Am întrebări. Câte cursuri s-au întâmplat pe mandatul dumneavoastră? Câţi absolvenţi au fost?”
Ion Antonescu: „E greu să vă dau cifre. Dacă îmi daţi întrebările...”
Alex Dima: „Cât a fost mandatul dumneavoastră aici?”
Ion Antonescu: „Probabil că aproape patru ani”.

În toamna anului trecut, Antonescu era consiler jurdic şi reprezentant al CNIT în asocierea cu firmele private. Raportul Curţii de conturi arată că din asociere, CNIT, instituţie a statului, are o pierdere de aproape 13 milioane de lei. Raportul a fost contestat în instanţă de CNIT. A pierdut în prima instanţă, acum a făcut recurs.

În toamna lui 2021, Cristian Petrescu a fost înlăturat din funcție și înlocuit cu Florin Cotorobai. M-am întors.

Alex Dima: „Dumneavoastră de ce nu vreţi să ieşiţi să vorbiţi cu mine?”
Florin Cotorobai: „Mă repet. Am treabă acum şi nu pot să vorbesc pe acest subiect. Unu. Doi, nu am acest mandat să o fac. Trei, orice solicitare se face în scris”
Alex Dima: „Arătaţi-mi ceva ce se întâmplă, activitate”
Florin Cotorobai: „Nu am ce să vă arătat astăzi, acum”.

Apare şi fostul director, Cristian Petrescu.

Alex Dima: „Înţeleg că nu mai sunteţi director? Staţi de vorbă cu noi?”
Cristian Petrescu: „Nu. În general, v-am spus că nu dau interviuri”.

CNIT are şi un consiliu de administraţie format din cinci persoane, numite de Minister, care încasează trei mii de lei pe lună, fiecare. Am cerut să discut cu membri consiliului. Nu au vrut să vorbească.

Anul trecut, pe când era în funcţie, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a descoperit cu surpindere că în CNIT nu se întâmplă nimic.

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei: „Centrul de învăţământ turistic. Aşa îi spune numele. Ştiţi câte cursuri au făcut? Niciunul. Aproape niciunul. Face câteva de ochii lumii. Nu face învăţământ turistic. Închiriază două hoteluri, practic. O să ieşim în curând cu un raport despre ce face CNIT”.

Dar nu s-a mai întâmplat nimic

Năsui a fost dat jos din funcție şi în locul său a ajuns Virgil Popescu. N-a vrut să vorbească pe acest subiect. De curând, CNIT a fost mutat în subordinea proaspătului Minister al Turismului. Am solicitat un interviu şi cu ministrul Turismului Daniel Cadariu. Am fost refuzat, pe motiv că încă nu s-a făcut oficial trecerea CNIT de la un minister la altul. La începutul acestui an, m-am întors la CNIT. Petrescu era din nou director şi dispus să vorbească.

Cristian Petrescu: „Veghem că tot ce se întâmplă aici să fie legal şi să nu aducă prejudicii statului”.

CNIT are datorii de 67 de milioane de lei. Are de recuperat 88 de milioane de lei de la firmele partenere, sume uriaşe pe care directorul nu reuşeşte să le înţeleagă.

Nici directorului economic al instituţiei nu-i e prea clar cât are de dat şi cât are de primit.

Am solicitat un punct de vedere şi firmei care administrează acum spaţiile CNIT. Am fost refuzat. Acum, Cristian Petrescu a fost îndepărtat din funcție, iar scaunul de director al CNIT a fost ocupat de fostul director Ion Antonescu. Datoriile încă nu au fost recuperate.

Ce se întâmplă la CNIT este un tipar după care fucntioneaza multe instituţii ale statului român, cu angajaţi care nu fac mare lucru, dar toacă bani şi lasă în urmă datorii greu de calculat, situaţie pe care guvernele României nu au fost şi nu sunt încă în stare să o rezolve.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

România, te iubesc! Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Sufocată de propriile gunoaie, România importă și deșeurile străinilor. Se ard pe câmpuri și generează toxine care pot ucide
Sufocată de propriile gunoaie, România importă și deșeurile străinilor. Se ard pe câmpuri și generează toxine care pot ucide

Partea a III-a. Inspectorii ANPC și comisarii Gărzii de Mediu cer modificarea legislației de import deșeuri.

Condamnarea uluitoare primită de o româncă după ce a introdus în țară 33 de TIR-uri de deșeuri textile
Condamnarea uluitoare primită de o româncă după ce a introdus în țară 33 de TIR-uri de deșeuri textile

Partea a II-a. Importul ilegal al deșeurilor și comerțul intracomunitar cu gunoi însumează 500 de milioane de euro, conform autorităților de mediu.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.