Ziua Națională a Selfie-ului, în SUA. Este sărbătorită în fiecare an pe 21 iunie | GALERIE FOTO
Toată lumea fie și-a făcut cel puțin o dată un selfie, fie a auzit de acest termen.
Un selfie este o fotografie a unei persoane făcută de ea însăși, de obicei cu o telefonul, care este apoi distribuită pe rețelele de socializare.
Deși este neplăcut să postezi mai multe selfie-uri în aceeași zi, într-un interval scurt de timp, pe 21 iunie, când este sărbătorită Ziua Națională a Selfie-urilor, nimeni nu mai ține cont de nicio regulă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
O scurtă istorie a selfie-ului
Selfie-urile au devenit populare pe măsură ce tot mai mulți oameni, în special noile generații, au primit smartphone-uri cu camere încorporate (și camere digitale compacte care erau, de asemenea, populare la un moment dat). În același timp, popularitatea tot mai mare a platformelor de socializare precum Facebook, MySpace și, cu siguranță, Instagram le-a permis acestor „fotografi” noi să-și prezinte lumii autoportretele neclare și adesea pixelate.
Cuvântul în sine este considerat a fi un argou australian și chiar a fost ales drept cuvântul internațional al anului de către Oxford Dictionaries pentru 2013, conform cnbctv18.
În timp ce primul selfie sau autoportret este atribuit pe scară largă lui Robert Cornelius, un chimist american și părintele fotografiei, Ziua Națională a Selfie a fost creată abia în 2014 de un DJ de radio din Texas.
Semnificaţie
Selfie-urile sunt astăzi un pilon cultural. Popularitatea tot mai mare a selfie-urilor a schimbat modul în care smartphone-urile au fost proiectate, punând un accent mai mare pe calitatea camerelor frontale. Astăzi, aproape fiecare întâlnire socială este urmată de un selfie, într-un fel sau altul.
În timp ce selfie-urile au fost denigrate pentru mult timp ca un semn al insolității și al egocentrării, ele sunt o formă de autoexprimare care poate fi considerată o artă valabilă în sine. Așa că fii liber și fă un selfie în această Zi Națională a Selfie-ului.
Peste 370 de decese în întreaga lume din cauza selfie-urilor în perioada 2008-2021
Cel puţin 379 de persoane au murit în întreaga lume din cauza selfie-urilor în perioada ianuarie 2008 - iulie 2021, reprezentând în medie un deces la 13 zile, potrivit unui studiu la care a participat şi Universitatea Miguel Hernández (UMH) din Elche (estul Spaniei), relatează EFE, citată de Agerpres.
Studiul arată că, după o scurtă pauză dictată de pandemie, a crescut din nou numărul deceselor provocate de selfie-uri în primele şapte luni ale acestui an, când au avut loc 31 de accidente mortale, se arată miercuri într-un comunicat difuzat de UMH.
José Manuel Ramos, profesor de medicină clinică la UMH şi conducător al studiului, notează că, dintre cele 379 de decese din 2008 până în prezent, 141 erau turişti, iar ceilalţi 238 erau cetăţeni ai populaţiei locale.
În ceea ce priveşte distribuţia pe ţări, se remarcă India, cu 100 decese, SUA, cu 39, şi Rusia, cu 33, în timp ce Spania ocupă locul opt cu 15 decese.
Prima cauză a acestor decese sunt accidentele prin cădere, în 216 dintre cazuri, urmate de accidentările legate de mijloacele de transport (123), înec (66), arme de foc şi electrocutări (cu 24 fiecare), precum şi răni fatale după fotografierea cu animale sălbatice (17).
Accidentele mortale au fost mai frecvente la tinerii cu vârsta de până la 19 ani (41%) şi la cei de peste 20 de ani (37%).
Vârsta medie a celor decedaţi este de 24,4 ani, în timp ce procentul de bărbaţi versus femei este de trei la doi.
Pentru realizarea acestui studiu a fost folosit un instrument de inteligenţă artificială şi biostatistică, ce a permis urmărirea tuturor informaţiilor publicate despre astfel de incidente în limbile engleză, spaniolă, franceză, germană, portugheză şi italiană.
Acest studiu i-a ajutat pe cercetători să dimensioneze problema şi, potrivit comunicatului UMH, să facă „primul pas pentru a lua măsuri şi a face faţă acestei situaţii”.
Cele mai periculoase selfie-uri
Cele mai amuzante selfie-uri