Zeci de zboruri cu muncitori români, aşteptate în UK. Apelul ambasadorului Dan Mihalache

Ultima actualizare: 28-04-2020 11:30
muncitori sezonieri
AFP

Ambasadorul României la Londra anunță că sute de muncitori sezonieri români vor sosi în aceste zile în Marea Britanie, precizând că statul român nu are nicio implicare în organizarea acestor transporturi.

”Am ştiinţă de faptul că începând cu această săptămână, vor exista - ştiu eu, pe surse neoficiale - 3 zboruri destul de consistente cu muncitori sezonieri, evaluările fiind că în următoarele săptămâni vom avea cel puţin vreo 20 de zboruri”, a declarat ambasadorul Dan Mihalache, potrivit News.ro.

Mihalache a precizat că, din punct de vedere al dialogului oficial, o solicitare de aducere la muncă în Marea Britanie a unor cetăţeni români nu a existat la nivelul Ambasadei şi nici la nivelul autorităţilor române, deci ceea ce va urma în următoarele săptămâni excede dialogul guvernamental.

Dan Mihalache se declară îngrijorat de condiţiile oferite acestor muncitori, pe care îi sfătuieşte să se uite foarte atent la contracte.

„Ceea ce le-aş recomanda, însă, cetăţenilor români sunt două lucruri: în primul rând să se uite cu foarte mare atenţie la contractele care stau la baza acestor munci sezoniere - din punct de vedere al validităţii lor, din punct de vedere al condiţiilor de transport, din punct de vedere al eventualelor condiţii de repatriere, din punct de vedere al condiţiilor de cazare; iar al doilea lucru, le recomand să nu răspundă cererii unor persoane fizice care n-au niciun fel de competenţe în a organiza acest schimb de forţă de muncă”, avertizează ambasadorul.

Pe de altă parte, diplomatul mărturiseşte că singurul lucru de care îi este „foarte teamă” este că la sfârşitul acestui proces, sarcina repatrierii şi a reglării situaţiei acestor oameni să cadă tot în sarcina statului român.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO