Zăpadă portocalie în mai multe zone din țară. E periculoasă pentru sănătate

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

În mai multe localități din țară zăpada a căpătat o nuanță portocalie din cauza prafului saharian pe care l-a antrenat ciclonul venit din Marea Mediterană.

Peste Galaţi şi Tulcea s-a aşternut un strat de zăpadă portocalie, spre uimirea localnicilor. Autorităţile sanitare spun că pulberea nu este, în general, periculoasă pentru sănătate, dar cei suferinzi de astm sau cei cu probleme respiratorii sunt vulnerabili. Meteorologii anunță că norul de nisip saharian este acum deasupra Mării Negre.

În Tulcea, oamenii care au plecat de dimineaţă spre serviciu au avut o mare supriză când au observat că zăpada era portocalie în loc de albă. Acelaşi peisaj de iarnă, dar cu zăpadă portocalie i-a uimit şi pe locuitorii din Galaţi şi Brăila.

Localnicii din Tulcea şi Galaţi s-au temut iniţial că este vorba despre poluare, dar autorităţile au anunţat că nu este vorba despre aşa ceva, ci despre praf saharian.

Din păcate, cei care suferă de asm sau probleme respiratorii pot avea probleme.

Valentin Boldea, medic de familie: "Acest nisip poate avea efecte asupra sănătăţii omului prin inhalarea particulelor de nisip ce pot agrava afecţiunile respiratorii preexistente, fie că vorbim de pacienţi cu bronşite cronice sau astm bronşic. De asemenea, pot declanşa crize de alergii, mai ales crize de astm bronşic, pentru pacienţii cunoscuţi cu aceste afecţiuni."

Specialiştii spun că norul saharian a depăşit teritoriul României.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO