Vinerea Mare, la romani: coate si ghionturi pentru carne si oua. "Am stat la mai multe cozi decat am ani"
Romanii nu reusesc sa aplice zicala: "nu lasa pe maine ce poti face azi". Drept dovada, inainte sa se inghesuie sa ia lumina in noaptea de Inviere, au patimit prin piete si magazine, si-au dat coate si s-au targuit.
Parca la un semn, bucurestenii au iesit din case cu listele pregatite. Cei care stau prost cu rabdarea au avut cu adevarat o mare incercare de trecut.
Dimineata cand hoardele de cumparatori nu apucasera sa cotropeasca toate magazinele mieii erau deja pe cale de disparitie.
"Cam 200 de kilograme. Nu mai avem", spune un macelar.
De la miel, coada s-a mutat la oua.
"- La cate cozi ati stat?
- Daca le-as numara ar fi mai multe decat anii mei
- Ce faceti cu atatea oua?
- Pasca, drob
- Cate ati luat?
- 90", spune un cumparator.
Oamenii mai aveau putin si se calcau in picioare si pentru zarzavaturi.
In Vinerea Mare, pietele arata ca un adevarat furnicar. Cumparatorii se inghesuie sa cumpere legume si fructe proaspete si sa negocieze pentru cel mai bun pret. In Piata Obor, de exemplu, intr-o astfel de zi, se perinda pe la tarabe in jur de 20 de mii de clienti.
In hipermarketuri a fost nebunie curata. Cel putin la cozonaci, care parca se rumenesc mai bine in cuptoarele profesionale, decat in cel de acasa. O doamna citeste o carte si asteapta.
Nici banatenii, oameni asezati, anul acesta nu s-au miscat mai din vreme.
Daca unii au luat de-ale gurii altii si-au cumparat iepurasi. Agitatia nu a luat sfarsit insa. Reprezentantii magazinelor se asteapta la un alt val de clienti si maine.