VIDEO. Un ofițer rus capturat își cere scuze Ucrainei pentru "genocid" și imploră milă

Astakhov Dmitri Mihailovici
Twitter

Unul dintre soldați ruși capturați de Ucraina a făcut o declarație publică puternică în care denunță agresiunea propriei sale națiuni și îi imploră pe ucraineni să le arate "milă" conaționalilor săi.

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Joia trecută, agenția de știri Unian din Ucraina a găzduit o conferință de presă cu trei prizonieri ruși. Imagini de la eveniment au fost partajate online pe scară largă abia luni.

Telespectatorii au fost impresionați în special de cuvintele lui Astakhov Dmitri Mihailovici, care a declarat că a fost locotenent-colonel în unitatea specială de răspuns rapid a Gărzii Naționale Ruse, potrivit NZ Herald.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Mihailovici a insistat că a vorbit liber. El a spus că remarcile sale nu au fost prestabilite și că nu au fost rezultatul presiunii sau intimidării din partea răpitorilor săi ucraineni.

Relatând primele zile ale invaziei, Mihailovici a spus că ordinul de a intra în Ucraina a venit brusc, luându-și unitatea prin surprindere. Lui și camarazilor săi li s-a spus că Ucraina era "dominată de un regim fascist", că "naționaliștii și naziștii au preluat puterea" și că poporul ucrainean avea nevoie de ajutor pentru a scăpa de ei.

"Evident, aceste informații erau informații unilaterale. Bineînțeles, avem internet, uneori primim ceva din alte surse. Am avut unele îndoieli. Nu știam cu siguranță situația", a spus militarul rus.

Vom merge la închisoare dacă merităm

Aceste îndoieli s-au consolidat, pentru el, atunci când boxerii săi favoriți Oleksandr Usyk și Vasiliy Lomachenko - care sunt ucraineni - au anunțat că vor lupta împotriva invaziei.

"Mi-e rușine că am venit în această țară. Mă simt rușinat. Nu știu de ce o făceam. Știam foarte puține lucruri. Am adus tristețe în această țară", a transmis Mihailovici.


„Vom merge la închisoare sau orice altceva merităm. Suntem pregătiți pentru orice."

Acesta a spus că îi pare "rău" pentru oamenii de acasă, din Rusia, care sunt "dezinformați".

"Unii nici măcar nu au internet. Ei nu au nicio alternativă (la mass-media de stat). Li se spală constant creierul", a spus Mihailovici.

"Poate că am meritat cu adevărat să învăț această lecție, pentru a putea în sfârșit să văd și să încerc să o spun celor care sunt în Rusia. Ei nu realizează ce se întâmplă aici. Pentru cei care privesc acest videoclip: puteți să credeți ce vreți despre mine, că am fost forțat, intimidat sau că textul a fost pregătit dinainte. Orice ar fi. O să vi-l spun direct”, a adăugat militarul rus.

Mihailovici: "Dacă cineva ar veni pe teritoriul meu, aș face același lucru pe care l-au făcut acești oameni (ucrainenii). Și aș avea dreptate. Și ei au dreptate acum. În timp ce eu trebuie să stau aici și să ofer scuze".

Vineri, regimul lui Vladimir Putin a luat măsuri pentru a înăbuși și mai mult libertatea de exprimare și a presei în Rusia, blocând accesul cetățenilor la Facebook și la principalele posturi de știri străine.

De asemenea, Rusia a promulgat o lege care pedepsește cu până la 15 ani de închisoare pe oricine răspândește așa-numitele "informații false" despre invazie.

Mii de ruși au fost deja arestați pentru că au protestat împotriva războiului.

Mihailovici: „Vă implor, opriți-vă înainte de a fi prea târziu”

Mihailovici a continuat să se adreseze direct altor membri ai forțelor armate ruse.

"Băieți, fiți curajoși. Pentru mine este mai ușor, sunt deja în această situație. Sunteți într-o situație tensionată, mergeți împotriva propriului vostru comandant. Dar acesta este un genocid", a spus Mihailovici.

"Oricum, Rusia nu poate câștiga aici. Chiar dacă mergem până la capăt. Putem invada teritoriul, dar nu putem invada oamenii. Nu am putea păstra acest teritoriu, iar în jurul nostru ar fi un gol total.

"Nimeni nu ar vorbi cu noi, și asta ar fi corect. Unui rus i-ar fi rușine să mărturisească faptul că este rus. Vă implor, opriți-vă înainte de a fi prea târziu. Dați-ne o șansă să ne întoarcem acasă. Faceți alegerea corectă. Întoarceți-vă acasă. Oamenii au început să se adune acolo, au început să realizeze ceva. Sarcina noastră este să evităm distrugerea totală a acestor două națiuni."

Mihailovici a devenit emoționat în timp ce își cerea scuze Ucrainei.

"Nu-mi găsesc cuvintele pentru a-mi cere scuze poporului ucrainean", a spus el, adăugând că ar "înțelege" dacă Rusia nu ar fi iertată niciodată.

Cu toate acestea, ofițerul rus a îndemnat Ucraina să îi țină în viață pe combatanții ruși care se predau, capturându-i în loc să îi ucidă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Accident între un autoturism şi un microbuz, pe Drumul Morții. Șapte persoane au fost rănite | FOTO
Accident între un autoturism şi un microbuz, pe Drumul Morții. Șapte persoane au fost rănite | FOTO

Şapte persoane au fost rănite într-un accident rutier produs pe DN2-E85 între un autoturism şi un microbuz de transport persoane.

 

Explozie într-un apartament din Hunedoara. O femeie de 86 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe mâini
Explozie într-un apartament din Hunedoara. O femeie de 86 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe mâini

O femeie de 86 de ani, din municipiul Hunedoara, a suferit arsuri după ce în apartamentul în care locuieşte s-a produs o explozie cauzată de o acumulare de gaze, a informat vineri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).  

Soţ şi soţie, loviţi de o maşină în urma unei şicanări în trafic, în Bucureşti. Bărbatul fusese anterior lovit cu pumnul
Soţ şi soţie, loviţi de o maşină în urma unei şicanări în trafic, în Bucureşti. Bărbatul fusese anterior lovit cu pumnul

Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de o maşină în urma unei şicanări în trafic care a avut loc în Bucureşti. Bărbatul fusese anterior lovit cu pumnul în faţă de şoferul care a dat cu maşina peste cei doi.  

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.