Românii abia mai fac față stresului de la locul de muncă: ”Totul pornește de la manageri”. Ce poate fi făcut
Cu responsabilități și sarcini suplimentare de rezolvat, unii angajați români abia mai fac față la locul de muncă.
Potrivit unui studiu la care au participat peste 3.500 de angajați, o treime recunosc că de multe ori nu mai apucă să mănânce ori chiar să meargă la medic. Majoritatea nu discută la locul de muncă despre sănătatea mintală și nici nu cer ajutor.
Cu sarcini numeroase, termene strânse, resurse limitate sau în unele cazuri conflicte cu colegii, mulți angajați români se simt depășiți la locul de muncă.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Potrivit datelor, peste 30% dintre angajați spun că se simt foarte des copleșiți de resposabilitățile de la locul de muncă. Este și motivul pentru care își amână de cele mai multe ori mesele, vizitele la medic sau evenimentele în familie. În același timp, mai bine de 40% dintre ei recunosc că au frecevent dureri de cap și probleme digestive.
Cele mai afectate sunt femeile, care se simt deseori obosite, anxioase și copleșite. Deși bărbații se declară prezenți atât la locul de muncă cât și acasă, specialiștii spun că în multe dintre răspunsurile lor apar indici de stres, tensiune și lipsă de deconectare.
Andra Pitican, specialist resurse umane: „În declarațiile la liber, foarte mulți părinți spun că ajung acasă fără bandă mintală și emoțională pentru copii și se trezesc în situații deloc îmbucurătoare, în care fie țipă la copii, fie îi trimit în cameră să stea pe un device, pentru că ei nu mai au energie și nu știu, nu au energie, cu care să facă față stresului de zi cu zi”.
Puține companii din România investesc în consilierea psihologică
Stresul de la locul de muncă se simte în relația cu familia pentru 36% dintre angajați, 40% spun că uneori problemele de la slujbă le afectează căminul și doar 17% spun că rareori sau niciodată întâmpină se confruntă cu astfel de situații.
Doru Supeală, expert piața muncii: „Trebuie să înțelegem și totul pornește de la manageri, că modul în care muncim s-a schimbat foarte mult, iar intensitatea pe care munca ne-o impune, intensitatea de efort pe care munca ne-o impune, este mult mai mare până în trecut. Lucrăm cu tehnologii noi mereu, trebuie să schimbăm foarte mult în munca noastră, de-a lungul fiecărei luni, trebuie să învațăm lucruri noi, trebuie să integrăm foarte multe aparate, tehnologii și metode de lucru mult îmbunătățite, și treaba aceasta este suprasolicitantă”.
Și orele de relaxare joacă un rol important. Potrivit datelor, persoanele care alocă mai mult timp pentru relaxare, în special peste șase ore pe săptămână, tind să raporteze un nivel mai scăzut de stres comparativ cu cei care se relaxează mai puțin.
Deocamdată sunt puține companiile care investesc în programe de consiliere psihologică.