Un milion de refugiați au fugit din Ucraina în ultima săptămână, conform Organizației Națiunilor Unite
Un milion de refugiați au fugit din Ucraina în ultima săptămână, în țările vecine, conform datelor Organizației Națiunilor Unite. O parte dintre ei au venit la noi în țară și continuă să sosească în număr mare.
Sunt epuizați, iar vremea aspră îi pune la grea încercare. Mamele și copiii care au ajuns joi noapte în Vama Isaccea au fost întâmpinați de o ploaie rece, dar voluntarii i-au întâmpinat cu ceai cald, pături și vorbe de încurajare.
Conform cifrelor oficiale, prin vama Siret au intrat joi, în România, 9.888 de persoane. Este cel mai mare număr de refugiați înregistrat în 24 de ore, de la începutul conflictului din țara vecină. Dintre aceștia, peste șapte mii sunt cetățeni ucraineni.
În același interval au intrat aproape 1300 de mașini. Totul s-a desfășurat fără incidente
Noaptea trecută, alte aproape 3 mii de persoane au ajuns în România pe aici. Din cauză că a fost foarte frig, oamenii au căutat cât mai degrabă adăpost, în corturile de lângă vamă, care au devenit neîncăpătoare, la un moment dat. Voluntari români au împărțit ceaiuri și dincolo de vamă, în partea ucraineană.
De pe 24 februarie și până vineri dimineața, la ora 9, cifrele oficiale arată că prin vama Siret au intrat în România aproximativ 56 de mii de persoane. Circa 37 de mii sunt cetățeni ucrainieni.
Peste o mie de oameni au ajuns noaptea trecută în România, cu bacul. Ploua necontenit, și fiecare încerca să se adăpostească sub umbrele, pelerine sau pungi din plastic. Militarii de la ISU Tulcea au ridicat corturi mai încăpătoare pentru a-i proteja de vremea rea.
Reporter: Unde mergi?
Refugiat: „Nu ştiu unde.”
Reporter: Vei sta în România?
Refugiat: „Nu știu."
Reporter: Unde plecați?
Refugiat: „Mai departe, la Timișoara, Cluj."
Și pentru cei ajunși în vama Sighet, noaptea a trecut la fel de greu, dar cu ajutorul voluntarilor, refugiații și-au recăpătat speranța.
Sandra Sabou: „Eu fac înregistrările, colegii mei se ocupă de cazare, sunt și persoane care solicită azil. De obicei, mulți acceptă orice, oriunde."
Maria are 29 de ani și a ajuns în România după un drum epuizant care a durat 5 zile. Povestește că soldații ruși i-au luat telefonul mobil. Familia ei a rămas în Kiev și se teme pentru ea, dar spune că nu s-ar mai întoarce acasă pentru nimic în lume.
Maria: „Sunt mulți ascunși în subteran și chiar autoritățile le spun oamenilor că sunt foarte multe avioane și pot trage în ei. Sunt doi prieteni acolo care au vrut să plece, dar nu mai pot."
Multe dintre tinerele mame, dar și femeile singure au fost adăpostite la o Mănăstire din Sighetu Marmației.
De la începutul războiului au intrat în România circa 140 de mii de cetăţeni ucraineni şi au părăsit țara aproape 88 de mii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: refugiati, romania, războiul din Ucraina,
Dată publicare:
03-03-2022 13:40