Ultimele cuvinte spuse de copilul care a murit lovit de trăsnet, surorii sale
În judeţul Bacău, greu lovit joi de ploi torenţiale şi viituri, o familie își plânge copilul de 13 ani.
Băiatul a murit după ce a fost lovit de trăsnet, joi seară, nu departe de casă. Se întorcea de la sora sa și a fost prins pe drum de ploaia dezlănţuită. În Slănic Moldova, localnicii, pompierii și jandarmii încearcă și acum să înlăture efectele inundațiilor care au afectat sute de gospodării în mai multe zone.
Copilul de 13 ani a fost găsit fără suflare chiar de către fratele său mai mare.
Vecin: ”Uite tocmai la nucul ăla a fost. Acolo s-a întâmplat. A venit o săgeată de acolo şi l-a trăznit acolo. El era la sora lui şi de acolo a plecat.”
Copilul se jucase cu un ham şi, cel mai probabil, fierul a atras trăsnetul.
Sora băiatului: "El a venit la mine, iar când a văzut că începe ploaia nu a mai vrut să mai stea. A zis că vine acasă. S-a oprit la un nuc aici în vale să se adăpostească şi a venit trasnetul ăla tare şi nu am mai ştiut nimic de el. L-a găsit acolo cu faţa în jos, era mort."
Ploaia şi viiturile au făcut cele mai mari pagube la Slănic Moldova. În urmă au rămas zeci de tone de pietre aduse de torenţi de pe munţi.
O familie, care şi-a văzut maşina şi toată gospodăria îngropate în aluviuni, aşteaptă ajutorul autorităţilor, ca să cureţe zona. Oamenii încă retrăiesc momentele de groază prin care au trecut.
Magdalena Trică: ”Ne-am speriat că va veni şi ne va dărâma casa efectiv la ce furie avea apa. Nu mă aşteptam să vină apa pe aici, dar a rupt şi a venit. Pe la 11 a venit şi se auzea din casa cum huruie mormanul de piatră. Ca la un tsunami. Vedeam la TV, dar nu ne închipuiam că putem să trăim.”
În zonă sunt avarii importante la reţelele de gaz şi energie electrică.
Primar Slănic Moldova: "Astăzi la lucru avem 11 utilaje care decolmatează căile de acces şi utilaje care transportă aluviuni din locurile unde nu pot fi depozitate în imediata vecinătate. Avem motopompe ale SVSU şi ale ISU care acţionează pentru scoaterea apei din locuinţele afectate, pentru că, din păcate, avem 58 de locuinţe afectate."
Localnicii se descurcă deocamdată doar cu apa primită de la primărie şi alimentele venite de la Crucea Roșie.
Raluca Ciobanu, Crucea Roșie: ”Am reuşit să ne mobilizăm cu sprijinul voluntarilor şi al angajaţilor şi am reuşit să facem peste 120 de pachete. Colegii mei deja au fost la Dofteana, unde câteva familii sunt izolate pentru că un pod s-a rupt şi am dus pachete alimentare şi produse de igienă, iar acum mergem la Slănic.”
Eforturile continuă în toate localităţile din judeţul Bacău lovite de inundaţii, pentru ca situaţia să revină la normal.