Lavanda îi îmbogăţeşte pe cultivatorii din România. O sticluţă cu ulei se vinde şi cu 50 de lei
Afacerile cu lavandă au înflorit la noi în țară și pe lângă ele au început să apară inevitabil și distilerii moderne, care obţin din gingașele flori mov ulei și apă florală.
Așadar, să nu vă mire dacă pe eticheta produselor veți citi în loc de Provence zona de proveniență Aiud, Ocna Mureș sau Cluj-Napoca.
Pentru distileria lui, Iakob din Ocna Mureş a adus utilajele din Franţa şi a plătit 17.000 de euro. Cu ajutorul aburilor, transformă florile de lavandă în ulei şi apă florală.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ioan Iakob, proprietar distillerie: „Am ales să amenajez distilierea observând că se extinde numărul cultivatorilor. Noi am distilat mentă, lavandă, cetină de brad."
La distileria lui se programează şi producători care îşi transformă în produse florile şi obţin astfel un preţ mai bun. O doamnă din Sibiu, inginer chimist, a investit în urmă cu un an într-o cultură de lavandă pe un hectar, iar acum îşi prelucrează recolta.
Liliana Nicola, clientă: „Valențele lavandei sunt foarte mari, este un produs care se poate folos şi în medicină, în cosmetice, detergenţi, decoraţiuni. A fost un an bun pentru lavandă şi calitatea uleiului este foarte bună."
În Aiud, cultivatorii de lavandă s-au unit într-o asociaţie şi au cumpărat împreună un utilaj pentru distilare.
Adrian Oniga, producător: „Am zis să facem mult mai mult decât să vindem plante la ghiveci sau săculeţi de lavandă. La uleiul de lavandă este cerere foarte mare."
Călin Radu, preşedintele asociaţiei: „Distilată are un plus valore. E de cel puţin 20 de ori mai bine plătită."
Rareş Patronea, producător lavandă: „În primul an am făcut săculeţi de lavandă şi din anul doi am început să procesăm lavanda. Începe să se caute, oamenii au dorit ceva mai mult de la această cultură."
Distilarea lavandei este un proces îndelungat, de câteva ore, dar în final preţul obţinut este mulţumitor. De pildă, o sticluţă de ulei de plajă cu aroma de lavandă costă între 15 şi 50 de lei. În distilerii se pot prelucra şi alte plante cum ar fi menta sau busuiocul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!