Mai multi romani au fost chemati la interviuri de angajare, dar surpriza avea sa le vina mult mai tarziu, acasa, in plic
Escrocii zilelor noastre sunt tot mai inventivi. De exemplu, trei indivizi prinsi recent de politisti chemau oameni la false interviuri de angajare.
Acolo le cereau datele personale si apoi in numele lor cumparau telefoane mobile de ultima generatie, cu abonament.
Telefoanele le vindeau, iar abonamentele nu le mai plateau. Asa s-au trezit unii romani de buna credinta cu facturi de mii de lei. Cativa chiar le-au platit. Altii, dar si compania de telefonie mobila, au anuntat politia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cei trei escroci postau pe internet anunturi de angajare in strainatate. Celor ce veneau la asa zisele interviuri de angajare le cereau datele personale, sub pretextul ca au nevoie de ele ca sa comunice.
"Le-au solicitat acestora, copie dupa cartile de identitate, numarul de telefon mobil si contul de acces al acestora la o societate de telefonie mobile. Ulterior acestia au accesat platforma online a unei societati de telefonie mobila", a declarat comisar sef Nicolae Cristea, director adjunct Directia de Investigatii Criminale.
In schema infractionala, iubita unuia dintre cei doi suspecti juca rolul de operator. Ea era cea care le suna pe victime si se dadea drept angajata a companiei de telefonie mobila. Apoi sub pretextul unei verificari le cerea codul de autentificare pe site. Cei mai naivi ofereau aceasta informatie strict confidentiala.
Odata ce obtineau accesul in aplicatia online a victimelor, suspectii cumparau telefoane de ultima generatie cu abonament. Iar abonamentele erau printre cele mai mari, tocmai pentru ca telefoanele sa aiba preturi mici. Doi curieri complici, platiti cu 150 de lei pachetul livrat, duceau apoi telefoanele la anumite adrese indicate de escroci.
"Acestia cunoscand ca nu sunt titularii actului de identitate si nu pot beneficia de preluarea coletului, insa, contra unor sume de bani le-au pus la dispozitie. Intalnirile se realizau in fata unor primarii tocmai pentru a-si ascunde domiciliul si adevarata identitate", conform comisarului sef Nicolae Cristea.
Apoi suspectii le vindeau mai departe pe internet. Abonamentele nu mai erau platite si 18 persoane s-au trezit cu facturi uriase.
Cei care au fost pagubiti s-au trezit cu facturi de peste 2000 de lei iar unii le-au si achitat. Dupa finalizarea anchetei, se pot constitui parte civila in dosar ca sa isi recupereze banii.
Cei trei indivizi au fost dusi la audieri. Ei sunt acuzati de inselaciune, constituirea unui grup infractional organizat si acces ilegal la un sistem informatic.