TB:Opiniile lui Nastase nu pot fi cenzurate de instanta si nu duc la prelungirea executarii pedepsei

adrian nastase

Doi judecatori ai TB arata, in motivarea deciziei de eliberare a lui Nastase, ca nu pot cenzura opiniile personale si ca acestea, indiferent care sunt, nu pot duce la o prelungire a executarii pedepsei sau la neacordarea eliberarii conditionate.

Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii, vineri, motivarea deciziei definitive prin care a hotarat eliberarea conditionata a fostului premier Adrian Nastase, dupa executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii".

Doi din cei trei judecatori care au decis in sensul eliberarii fostului demnitar, Florentina Vasilateanu si Cleopatra Ioana Sipoteanu, arata in documentul citat ca nu poate fi acceptata critica Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) potrivit careia Nastase nu prezinta semne de indreptare, date fiind materialele pe care acesta le posteaza pe pagina de blog personala.

"Oricum ar gandi intimatul condamnat Nastase Adrian despre sine si despre institutiile juridice romanesti - asa cum aceste ganduri si opinii au fost publicate in articole sau pe blog - ele corespund dreptului sau de a-si pastra libertatea constiintei si a opiniilor, nu au depasit limita acestui principiu constitutional si, nu in ultimul rand, nu pot fi apreciate ca «probe directe» care au afectat conduita intimatului condamnat in asemenea masura incat sa se constate ca nu exista dovezi temeinice de indreptare, imprejurare care ar duce la respingerea propunerii de liberare conditionata"
, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti.

Instanta precizeaza ca Adrian Nastrase a fost un detinut-model si a indeplinit toate conditiile prevazute de lege pentru a fi eliberat conditionat.

Astfel, judecatorii noteaza ca Nastase a fost disciplinat si staruitor in munca, dupa cum rezulta clar din caracterizarea inculpatului anexata procesului verbal al comisiei de liberari conditionate din penitenciar. Mai mult, acesta s-a comportat exemplar, nu a fost sanctionat de conducerea penitenciarului, ci recompensat.

Citește și
Adrian Nastase
Adrian Nastase nu are aparatori. Judecarea contestatiilor din dosarul "Zambaccian" a fost amanata
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Tribunalul constata ca cele noua luni petrecute in detentie reprezinta timp suficient in care intimatul condamnat Nastase Adrian nu s-a rezumat doar la a scrie carti si a-si exprima opiniile personale pe blog, ci si a participat activ la intrunirile organizate pe diverse teme, la programele educationale ce i-au fost propuse si a aratat constant disponibilitate si responsabilitate pentru orice activitate incredintata. Aceasta conduita ireprosabila nu doar intregeste tabloul dovezilor temeinice de indreptare, dar da si acea doza de «incredere» ca intimatul condamnat Nastase Adrian s-a reintegrat social si ca lasat in libertate nu este predispus sa savarseasca noi infractiuni", noteaza cele doua judecatoare, in documentul citat.
Cele doua magistrate mai arata ca "parerile personale ale intimatului condamnat se circumscriu dreptului la opinie si libera exprimare, consfintit si garantat de articolul 30 alineatul 1 din Constitutia Romaniei - «libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile», de articolul 10 din CEDO - «orice persoana are dreptul la libertate de exprimare». Acest drept include libertatea de opinie si libertatea de a primi sau a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere, de articolul 40 din Legea 275/2006 - «libertatea constiintei si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase ale persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate nu pot fi ingradite»".

Tribunalul mentioneaza, in acelasi context, ca "justitia trebuie sa apere acest principiu, nefiind permise derogari de la exercitarea libertatii de exprimare decat daca se tinde la «defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si la manifestari obscene, contrare bunelor moravuri» (articolul 30 alineatul 7 din Constitutia Romaniei), ceea ce evident nu este cazul intimatului condamnat Adrian Nastase".

In ceea ce priveste programele sociale educative la care a participat fostul premier dupa gratii si care au fost contestate de procurorii anticoruptie, Tribunalul Bucuresti mentioneaza ca "nu pot fi minimalizate ca importanta si nu li se poate contesta utilitatea si valoarea, in conditiile in care acestea au fost initiate de organele competente din penitenciar cu concursul specialistilor cu pregatire in domeniile respective".

Tribunalul Bucuresti mai subliniaza in motivare ca fostul premier nu poate fi tinut dupa gratii pentru ca nu isi recunoaste vinovatia sau pentru ca are diferite opinii referitoare la justitie.

Fostul premier Adrian Nastase, incarcerat in 26 iunie 2012, a fost eliberat in 18 martie din Penitenciarul Jilava, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins recursul Directiei Nationale Anticoruptie fata de sentinta Judecatoriei Sectorului 4 de punere in libertate.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Victor Ponta: Andrei Nastase s-a inscris in organizatia PSD Sector 1
Victor Ponta: Andrei Nastase s-a inscris in organizatia PSD Sector 1

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, dupa sedinta CExN, ca fiul fostului premier Adrian Nastase, Andrei Nastase, s-a inscris in organizatia PSD Sector 1.

Adrian Nastase nu are aparatori. Judecarea contestatiilor din dosarul
Adrian Nastase nu are aparatori. Judecarea contestatiilor din dosarul "Zambaccian" a fost amanata

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a amanat pentru 13 mai contestatiile din dosarul "Zambaccian", dupa ce Adrian si Daniela Nastase au depus la instanta cereri in care au solicitat un nou termen pentru a putea sa isi angajeze aparatori.

Romania proiectelor faraonice. Primarie ca Luvrul si gradini Versailles, in comune fara canalizare
Romania proiectelor faraonice. Primarie ca Luvrul si gradini Versailles, in comune fara canalizare

La Tulnici, in Vrancea, cladirea care ar trebui sa gazduiasca un centru infoturistic se tot amenajeaza, de peste 20 de ani. Iar la Prajesti, in judetul Bacau, edilul se lauda cu un sediu de primarie inspirat de muzeul Luvru.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.