TB:Opiniile lui Nastase nu pot fi cenzurate de instanta si nu duc la prelungirea executarii pedepsei

Ultima actualizare: 15-04-2013 06:47
adrian nastase

Doi judecatori ai TB arata, in motivarea deciziei de eliberare a lui Nastase, ca nu pot cenzura opiniile personale si ca acestea, indiferent care sunt, nu pot duce la o prelungire a executarii pedepsei sau la neacordarea eliberarii conditionate.

Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii, vineri, motivarea deciziei definitive prin care a hotarat eliberarea conditionata a fostului premier Adrian Nastase, dupa executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii".

Doi din cei trei judecatori care au decis in sensul eliberarii fostului demnitar, Florentina Vasilateanu si Cleopatra Ioana Sipoteanu, arata in documentul citat ca nu poate fi acceptata critica Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) potrivit careia Nastase nu prezinta semne de indreptare, date fiind materialele pe care acesta le posteaza pe pagina de blog personala.

"Oricum ar gandi intimatul condamnat Nastase Adrian despre sine si despre institutiile juridice romanesti - asa cum aceste ganduri si opinii au fost publicate in articole sau pe blog - ele corespund dreptului sau de a-si pastra libertatea constiintei si a opiniilor, nu au depasit limita acestui principiu constitutional si, nu in ultimul rand, nu pot fi apreciate ca «probe directe» care au afectat conduita intimatului condamnat in asemenea masura incat sa se constate ca nu exista dovezi temeinice de indreptare, imprejurare care ar duce la respingerea propunerii de liberare conditionata"
, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti.

Instanta precizeaza ca Adrian Nastrase a fost un detinut-model si a indeplinit toate conditiile prevazute de lege pentru a fi eliberat conditionat.

Astfel, judecatorii noteaza ca Nastase a fost disciplinat si staruitor in munca, dupa cum rezulta clar din caracterizarea inculpatului anexata procesului verbal al comisiei de liberari conditionate din penitenciar. Mai mult, acesta s-a comportat exemplar, nu a fost sanctionat de conducerea penitenciarului, ci recompensat.

"Tribunalul constata ca cele noua luni petrecute in detentie reprezinta timp suficient in care intimatul condamnat Nastase Adrian nu s-a rezumat doar la a scrie carti si a-si exprima opiniile personale pe blog, ci si a participat activ la intrunirile organizate pe diverse teme, la programele educationale ce i-au fost propuse si a aratat constant disponibilitate si responsabilitate pentru orice activitate incredintata. Aceasta conduita ireprosabila nu doar intregeste tabloul dovezilor temeinice de indreptare, dar da si acea doza de «incredere» ca intimatul condamnat Nastase Adrian s-a reintegrat social si ca lasat in libertate nu este predispus sa savarseasca noi infractiuni", noteaza cele doua judecatoare, in documentul citat.
Cele doua magistrate mai arata ca "parerile personale ale intimatului condamnat se circumscriu dreptului la opinie si libera exprimare, consfintit si garantat de articolul 30 alineatul 1 din Constitutia Romaniei - «libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile», de articolul 10 din CEDO - «orice persoana are dreptul la libertate de exprimare». Acest drept include libertatea de opinie si libertatea de a primi sau a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere, de articolul 40 din Legea 275/2006 - «libertatea constiintei si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase ale persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate nu pot fi ingradite»".

Tribunalul mentioneaza, in acelasi context, ca "justitia trebuie sa apere acest principiu, nefiind permise derogari de la exercitarea libertatii de exprimare decat daca se tinde la «defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si la manifestari obscene, contrare bunelor moravuri» (articolul 30 alineatul 7 din Constitutia Romaniei), ceea ce evident nu este cazul intimatului condamnat Adrian Nastase".

In ceea ce priveste programele sociale educative la care a participat fostul premier dupa gratii si care au fost contestate de procurorii anticoruptie, Tribunalul Bucuresti mentioneaza ca "nu pot fi minimalizate ca importanta si nu li se poate contesta utilitatea si valoarea, in conditiile in care acestea au fost initiate de organele competente din penitenciar cu concursul specialistilor cu pregatire in domeniile respective".

Tribunalul Bucuresti mai subliniaza in motivare ca fostul premier nu poate fi tinut dupa gratii pentru ca nu isi recunoaste vinovatia sau pentru ca are diferite opinii referitoare la justitie.

Fostul premier Adrian Nastase, incarcerat in 26 iunie 2012, a fost eliberat in 18 martie din Penitenciarul Jilava, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins recursul Directiei Nationale Anticoruptie fata de sentinta Judecatoriei Sectorului 4 de punere in libertate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO